Meest gestelde vragen sollicitatiegesprek
Meest gestelde vragen sollicitatiegesprek
- Je weet nu wie wij zijn, maar wie ben jij?
- Waarom wil je bij ons komen werken?
- Welke onderdelen van de functie spreken je het meeste aan?
- Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?
- Wat zijn jouw sterke/zwakke punten?
- Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je de door jou genoemde competentie hebt getoond?
- Waarom ben je op zoek naar een nieuwe functie?
- Hoe zouden jouw vrienden jou omschrijven?
- Wat weet je van de organisatie?
- Waarin kunnen wij jou uitdagen?
- Heb je zelf nog vragen?
1. Je weet nu wie wij zijn, maar wie ben jij?
Nadat de gesprekpartners zichzelf en het bedrijf kort hebben voorgesteld, wordt bijna altijd een vraag gesteld in de trant van: wie hebben we voor ons?
Je kunt dit moment aangrijpen om jezelf te pitchen. In jouw antwoord kun je direct aantonen dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, waarin je al snel een aantal van je skills en competenties kunt laten zien.
2. Waarom wil je bij ons komen werken?
De reden dat deze vraag wordt gesteld is dat de gesprekpartners willen checken of jij je al hebt verdiept in de organisatie, maar belangrijker nog: wat is jouw motivatie?
Omdat dit misschien wel de moeilijkste vraag is tijdens je gesprek, gaan we hier dieper in op deze vraag.
3. Welke onderdelen van de functie spreken je het meeste aan?
Het antwoord op deze vraag kun je combineren met het opnoemen van jouw sterke punten.
Als de job totaal niet bij jouw profiel zou passen, zou je er niet op gesolliciteerd hebben. Daarnaast zou je ook niet uitgenodigd zijn wanneer je geen kans zou hebben op deze functie.
Combineer daarom jouw sterke punten met de meest aansprekende onderdelen van de functie.
Daarnaast kun je met jouw antwoord direct aantonen dat je enorm gemotiveerd bent, door alle aspecten van de job te kennen.
4. Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen?
De vraag Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? wordt eigenlijk altijd gesteld. Misschien niet altijd op de directe wijze als hierboven genoemd staat, maar de strekking van deze vraag kun je altijd verwachten.
De enige reden dat dit wordt gevraagd is om jou de kans te geven om jouw persoonlijke pitch uit te dragen. Grijp deze kans dan ook aan en zorg ervoor dat je iedereen overtuigd van het feit dat jij de ideale kandidaat bent.
5. Wat zijn jouw sterke/zwakke punten?
In jouw antwoord kun je aantonen dat je over de competentie zelfkennis beschikt.
Door jouw sterke punten te benoemen, kun je bewijzen dat je inderdaad goed bij de functie past.
Door jouw zwakke punten te benoemen laat je transparantie zien. Belangrijk is natuurlijk wel dat je deze zwakke punten zo goed mogelijk probeert te versterken indien dat noodzakelijk is. Eerlijkheid is hierbij van belang.
Deze vraag kan overigens in verschillende vormen gesteld worden, maar de strekking is vaak hetzelfde. Vragen als ‘Waar krijg jij energie van?’, kunnen ook gesteld worden.
6. Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je de door jou genoemde competentie hebt getoond?
Deze vraag hoort zeker thuis in het lijstje 'meest gestelde vragen sollicitatiegesprek'. De reden dat de gesprekspartners deze vraag stellen is om te kijken of al die competenties die jij zegt te hebben, ook daadwerkelijk bezit. Er wordt dus gekeken of je geen ‘mooi weer’ speelt.
Ons advies is dan ook om nooit competenties te noemen die je niet bezit: dit gaat je op korte of lange termijn altijd tegenwerken.
Als je een cruciale competentie mist, laat dan weten dat je hieraan werkt of hoe je van plan bent dit te gaan doen. Dit getuigt vervolgens weer van jouw motivatie om te ontwikkelen.
7. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe functie?
Ook deze vraag wordt vaak gesteld om achter jouw motivatie te komen. Het is een ideale kans om jouw sterkten te koppelen aan de eigenschappen van de functie.
Daarnaast is het een goede kans om jouw jouw carrièredoelen uit te leggen.
Solliciteer je op een heel andere functie dan je huidige, dan kun je deze verandering uitleggen en motiveren.
8. Hoe zouden jouw vrienden jou omschrijven?
Net als de vraag over jouw sterke en zwakke punten, is dit een vraag waarbij je jouw zelfkennis kan aantonen.
Ga hierbij niet in op hoe jij je in het uitgaansleven positioneert, maar maak gebruik van functie gerelateerde onderwerpen. Als jij bijvoorbeeld solliciteert op een functie als Event Manager kan het waardevol zijn om te laten weten dat jij altijd degene bent die jullie dagjes weg organiseert.
9. Wat weet je van de organisatie?
Deze vraag wordt vaak gesteld om je een beetje te testen. Het voldoende beantwoorden van deze vraag toont interesse en motivatie aan. Als je met je mond vol tanden staat, getuigt dit van een gebrek aan deze competenties. Ga dus op zoek naar informatie over de organisatie.
10. Waarin kunnen wij jou uitdagen?
In het antwoord op deze vraag kun je jouw verwachtingen goed presenteren.
Deze vraag is erg belangrijk, omdat het gesprek nu eigenlijk omgedraaid wordt: jij moet aangeven wat de werkgever aan jou moet aanbieden om je aan te trekken.
Zorg er dus voor dat je voor jezelf weet wat je zoekt in de nieuwe job.
11. Heb je zelf nog vragen?
Zorg voorafgaand aan het gesprek voor een lijstje met vragen die jij zelf beantwoord zou willen hebben.
Dit toont aan dat je goed voorbereid en gestructureerd te werk gaat, en het zorgt ervoor dat je al in het eerste gesprek weet wat je wilt weten.
Schroom niet om de vragen opgeschreven in een notitieboek bij je te hebben. Zo laat je nog beter zien dat je een voorbereiding hebt gedaan.
Mocht er een tweede sollicitatiegesprek komen, kun je uiteraard aanvullende vragen opschrijven.
We hopen dat je het sollicitatiegesprek met behulp van deze vragen goed kunt voorbereiden. Leer niet al je antwoorden uit je hoofd, maar neem ze door zodat je voor jezelf al een idee hebt.
Vanzelfsprekend zijn er nog tal van andere vragen die frequent gesteld worden, maar het belangrijkste is dat je jezelf goed weet te presenteren en dat je voor een goede voorbereiding zorgt, wat met dit lijstje van meest gestelde vragen sollicitatiegesprek vast zal lukken.