Hoe je met vertrouwen een contractvoorstel accepteert

Gefeliciteerd, je hebt elke fase van de sollicitatie met succes doorstaan en een contractvoorstel ontvangen! Maar alvorens dit te vieren is het van belang om nog met enkele zaken rekening te houden voordat je het aanbod accepteert.

Contractvoorstel - Hays.nl

Wanneer je nadenkt over onderstaande punten, kan je een weloverwogen keuze maken.

Waar moet je op letten wanneer je een contractvoorstel krijgt?

Stel, je krijgt direct na je gesprek een aanbod. Stem je hier dan direct mee in, of laat je zien dat je verheugd bent en waarschijnlijk akkoord zal gaan, maar dat je er toch nog even nader naar wilt kijken?

Beide antwoorden zijn goed. Maar ook als je ten volle overtuigd bent dat je de job wilt, is het niet raar of ongebruikelijk om bedenktijd te vragen. Je gesprekspartner zal begrijpen dat het voor jou belangrijk is om de plus- en minpunten nog een laatste keer op een rijtje te zetten. 

Hoe moet ik het contractvoorstel accepteren, mondeling of schriftelijk?

Wij krijgen vaak de vraag: “Ik heb ‘ja’ gezegd tegen mijn nieuwe werkgever. Moet ik mijn akkoord dan nog bevestigen?”. Het antwoord is: ja. Om misverstanden te vermijden is het belangrijk om je akkoord ook even schriftelijk te bevestigen. Dit kan bijvoorbeeld via een simpele e-mail.

Structuur van de e-mail

  • Vermeld alle relevante gegevens zoals namen, zakelijke adressen, en datum
  • Bedank je nieuwe werkgever voor de job die jou aangeboden wordt
  • Vertel dat je het aanbod met plezier aanneemt
  • Deel je startdatum mee, of wanneer je eventueel zou kunnen beginnen
  • Eindig met een positieve noot door te zeggen dat je ernaar uitkijkt om het team te versterken.

Weigeren of accepteren?

Het is het heel normaal om één of twee dagen bedenktijd te vragen alvorens je het aanbod weigert of accepteert. Gebruik deze bedenktijd om op een rijtje te zetten wat je op dit moment belangrijk vindt in je carrière.

Neem de tijd om de voorwaarden grondig door te nemen voordat je een aanbod accepteert. Een baanaanbod bestaat uit salaris, voordelen, werktijden en verantwoordelijkheden.

Als je niet helemaal tevreden bent met het aanbod, is het aanvaardbaar om te onderhandelen. Bespreek bij een baanaanbod je zorgen op een professionele manier en sta open voor een compromis.

Denk na over het volgende alvorens je een contractvoorstel aanneemt of weigert:

Een tegenbod van je huidige werkgever

Stel je huidige werkgever komt met een tegenbod, om jou te weerhouden van het opzeggen van je baan. Hoe ga je hier mee om?

Salaris

Geld is voor velen een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe werkgever. Is het aangeboden salaris in lijn met je opleiding en ervaring? Door middel van een salariswijzer kan je berekenen of je salaris marktconform is, of lees deze tips omtrent salarisonderhandelingen.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens de sollicitatie is er vast al gesproken over arbeidsvoorwaarde, zoals werkuren en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedenk dus wat voor jou belangrijke factoren in je contract zijn.

Locatie

De juiste baan geeft veel energie en zorgt ervoor dat je elke dag met voldoening naar huis gaat. Ook de locatie is dus een belangrijke factor voor veel werkzoekenden. Ga je dagelijks een druk traject rijden, kan je makkelijk met het OV of op de fiets?

Voorbereiding op de overgang

Als je een baanaanbod accepteert, begin dan met de voorbereidingen voor je nieuwe rol, inclusief een eventuele opzegtermijn bij je huidige baan. Als je een contractvoorstel accepteert, zorg er dan voor dat je over de middelen en het plan beschikt om je verplichtingen na te komen.

Kennismaken met je nieuwe collega's?

Misschien nodigt je nieuwe manager je uit om kennis te maken met je nieuwe collega’s. Zorg dan dat je een goede eerste indruk maakt door bijvoorbeeld een elevator pitch voor te bereiden.

Je kan een kennismaking natuurlijk ook altijd zelf voorstellen. Hoe beter je iedereen van je afdeling vooraf leert kennen, hoe makkelijker het zal zijn op de eerste werkdag

Lees hier tips voor het starten in een nieuwe baan, of hoe je op een nette manier ontslag indient bij je huidige werkgever als je het contractvoorstel hebt geaccepteerd.

Carriere-advies - hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl