Een goede eerste indruk bij een sollicitatie
“Je krijgt maar één kans voor een eerste indruk”, een cliché-uitspraak maar toch iets om te onthouden bij het solliciteren. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds weer dat een eerste indruk zo belangrijk is.
Je gesprekspartner bepaalt in de eerste paar seconden een beeld van je, en gebruikt nog een aantal momenten om het beeld te toetsen.
Dat betekent dat na een paar minuten eigenlijk al vastligt of je verder komt in het sollicitatieproces. Aan jou de schone taak om ervoor te zorgen dat het beeld positief is.
Hoe maak je een goede eerste indruk?
Bij een eerste indruk is je voorkomen een zeer belangrijk onderdeel.
Ongeveer 70 à 80% van alle communicatie is non-verbaal, dus het loont zeker de moeite om aandacht aan je uiterlijk te besteden. Schone kleding zonder kruimels, vlekken of haren, je schoenen gepoetst en handen en nagels schoon en verzorgd helpen daarbij.
Een lichte, niet te dominante eau de toilette kan helpen tegen onnodige lichaamsgeuren tijdens een pittig gesprek. Het best kan je daarom ook synthetische kleding mijden.
Waarom is een goede eerste indruk belangrijk?
Het beeld over jou wordt al gevormd vanaf het moment dat je het terrein op komt. De receptionist of portier is je eerste contact.
Zorg er voor dat je vanaf het eerste ogenblik professioneel overkomt. Wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt, je weet immers nooit wie je tegenover je hebt. Bovendien helpt het je om alvast in de juiste stemming te komen voor het sollicitatiegesprek.
Je lichaamshouding verraadt je
Zoals al eerder gezegd is het grootste percentage non-verbale communicatie. Dat betekent dat jouw lichaamshouding je verraadt als je zenuwachtig bent. Maar je kan dit ook in je voordeel gebruiken.
Begin met een glimlach. Hoe breder de glimlach, hoe meer je deze positiviteit ook echt gaat ervaren. En voor een gemeende glimlach loopt iedereen warm.
Houd je rug recht en je schouders naar achteren, zo loopt je mooi rechtop en dat straalt zelfvertrouwen uit.
Geef een stevige hand, maar knijp de hand van je gesprekspartner niet fijn ter overcompensatie. En kijk je gesprekspartner aan als je je voorstelt. Lees hier hoe je je gesprekspartner voor je kan winnen.
Geen zenuwen
Ook al bent je waarschijnlijk gezond gespannen voor het gesprek bij de organisatie, bedenkt dat het een oriënterend gesprek voor jullie beiden is. Zij zijn er immers ook gebaat bij dat jij hén interessant vindt. Houd dit gedurenden het gesprek steeds in je achterhoofd.
Blijf kalm en probeer iets rustiger te praten dan normaal. Door de zenuwen zou je zomaar nog sneller kunnen gaan praten en onduidelijk worden.
Probeer goed te luisteren naar je gesprekspartner en op te letten op wat die zegt.
Je kunt ook vooraf alvast wat vragen voorbereiden.
Boven alles: blijf positief
Tijdens het gesprek kan je het gevoel hebben dat er van alles mis gaat en je niet het juiste beeld van jezelf neerzet. Maar, blijf positief.
Positiviteit is erg aantrekkelijk en aanstekelijk, dus je gesprekspartner zal dat ook opvallen. Goed luisteren, doorvragen of af en toe je gesprekspartner samenvatten en zelf vragen stellen, helpt om begrip te krijgen bij je gesprekspartner.
Een absolute no-go is om voormalig werkgevers of oud-collega’s af te vallen of negatief te benaderen. Het mag best een kritische ondertoon hebben, als je daarmee wilt aangeven dat je van een situatie of rol heebt geleerd.
Zo zorg jij dat je een positieve eerste indruk achterlaat, en vergroot je de kans op een tweede sollicitatiegesprek.