Werken in Nederland
Verhuisd naar Nederland? Zo vind je een baan

Je heeft de sprong gewaagd en bent verhuisd naar Nederland. Je bent aangekomen in dit vreemde land, de mogelijke jetlag is voorbij, maar is vervangen door een licht gevoel van paniek en de terugkerende vraag: "Waar moet ik in hemelsnaam beginnen om hier een baan te vinden?"

Werken in Nederland - Hays.nl

Werken in Nederland

Verhuizen naar het buitenland is een van de spannendste dingen die je kunt doen. En verhuizen zonder dat je een baan hebt in dat land is moedig.

Wanneer je het zoeken naar een baan in Nederland goed aanpakt, zal de stap om te verhuizen zeker zijn vruchten afwerpen.

Met deze tips moet het zeker lukken:

1. Voordat je begint met solliciteren; probeer de cultuur te begrijpen

Voordat je begint, is het essentieel dat je de lokale arbeidsmarkt onderzoekt om een idee te krijgen hoe die in elkaar zit.

Je wilt jouw zoektocht niet starten door te focussen op functies die schaars zijn, die niet genoeg betalen of die in dit vreemde land wellicht heel anders worden genoemd.

Haal je laptop tevoorschijn en doe wat onderzoek, registreer je bij een recruiter zoals Hays en haal andere connecties aan. Je bent niet de eerste persoon bent die naar het buitenland verhuist, dus zelfs als u geen persoonlijke connecties heeft in uw nieuwe omgeving, zoek dan uit waar meer ervaren expats zich verzamelen en wend u tot hen voor kennis en advies.

2. Hoe gewild ben je?

Veel landen hebben te kampen met een tekort aan vaardigheden, het is dus nuttig om te weten hoe gewild de jouwe zijn. Ken je USP's (Unique Selling Points) - wat maakt jou waardevol en welke speciale vaardigheden kun je aanbieden aan een bedrijf op de lokale markt?

Maar wees je ervan bewust dat terwijl jouw expertise misschien zeer gewild is in je thuisland, dat in Nederland helemaal anders kan zijn. Dat is niet het einde van de wereld, maar het kan betekenen dat je je moet bijscholen, een tijdelijke of contractrol moet aangaan of in een meer juniorpositie moet starten om zo de kneepjes van het vak te leren.

3. Welke bedrijfstakken zijn groeiende en welke juist niet?

Het is niet genoeg om alleen naar de gewilde vaardigheden in de arbeidsmarkt te kijken. Hoe zit het met de branche waarin je graag wilt werken? Is die in volle groei of gaat het juist slechter met deze sector?

Wees niet vooringenomen als het gaat om de branche waarin je wilt werken. Ervaring hebben in verschillende branches kan zelfs zeer gunstig zijn voor iemands carrière en bewijst dat je je kunt aanpassen. Er is geen werkgever die deze kwaliteit niet waardeert in een kandidaat.

4. Hoe heet jouw functie in dit nieuwe land en welk salaris kun je verwachten?

De rol waarnaar je op zoek bent wordt wellicht anders genoemd dan je bent gewend. In Amerika bijvoorbeeld spreekt men over een ‘Vice President of Marketing’ terwijl dezelfde persoon in het Verenigd Koninkrijk ‘Head of Marketing’ genoemd wordt.

Het is belangrijk dat je de juiste termen en trefwoorden (en de nuances daarin) gebruikt wanneer je online naar vacatures gaat zoeken.

Zodra het duidelijk is naar welke functietitels je moet zoeken, kun je in combinatie met je ervaring, te weten komen wat je kunt verwachten qua salaris. Je recruiter heeft hiervan een goed idee of je kunt de Hays Salariswijzer invullen. Weeg dit af tegen de kosten voor je levensonderhoud en ga na of de rollen die je zoekt financieel haalbaar voor jou zijn.

5. Wie zijn de beste werkgevers?

Vervolgens kun je uitzoeken wat goede organisaties zijn om voor te werken. Je recruiter kan je hier mee helpen, maar je kunt ook recensiesites zoals Glassdoor bekijken of contact opnemen met uw lokale netwerk.

Zodra je een lijst met voorkeurswerkgevers hebt, stuur je die naar je recruiter, stel je vacature-alerts in en volg je die bedrijven op sociale media om een beter beeld te krijgen van hun bedrijfscultuur.

Je begrijpt, met betrekking tot de arbeidsmarkt kun je niet zomaar ergens vanuit gaan. Gebruik elk hulpmiddel dat je ter beschikking hebt om alles goed te onderzoeken.

Sta je op het punt tijdelijk in Nederland te werken?

Dan kan het zijn dat je extra kosten maakt, bijvoorbeeld omdat de kosten voor levensonderhoud duurder zijn dan in je eigen land. Je werkgever mag je een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor deze zogenoemde ‘extraterritoriale kosten’. Je werkgever mag ook kiezen om deze kosten te vergoeden door 30% van je loon, inclusief vergoeding, belastingvrij te verstrekken. Lees meer over deze 30%-regeling.

Wonen & werken gids

Speciaal voor mensen die de stap naar Nederland overwegen, hebben wij een gids gemaakt met gedetaillerde informatie over wonen en werken in Nederland.

Nu enkel nog je cv en sollicitatiebrief

Nu je klaar bent om je zoektocht te starten, is het tijd om je online profielen, je cv en je begeleidende brief te optimaliseren zodat die opvalt bij de personeelsmanagers.

Je cv

Zorg ervoor dat je cv up-to-date is met al je recente vaardigheden en ervaring. En doe dit volgens de normen van het land waar je bent. Er zijn namelijk culturele verschillen als het gaat om cv-etiquette: van de informatie die je opneemt, tot de lengte van je cv. Lees hier hoe je een cv maakt dat opvalt.

Je sollicitatiebrief

Schrijf voor elke afzonderlijke rol waarop je solliciteert een begeleidende brief, met daarin een samenvatting van je situatie en waarnaar je op zoek bent.

Je online profielen

Het is belangrijk dat je online aanwezig bent in je nieuwe land. Moet je deelnemen aan lokale professionele netwerksites? Is je LinkedIn-profiel bijgewerkt met je huidige locatie? Je kunt ook je headline wijzigen naar 'Actief zoekend naar X-rollen'.

Verhuizen naar een vreemd land en daar een baan zoeken is spannend. Wanneer je echter het lokale landschap onderzoekt en leert hoe je je kansen op een baan kunt vergroten, dan zal deze angst voor het onbekende snel vervagen en voel je zich positiever over je kansen op succes bij het zoeken naar werk.

Speciaal voor mensen die de stap naar Nederland overwegen, hebben wij een gids gemaakt met gedetailleerde informatie over wonen en werken in Nederland.

30 procent regeling

Werkt u tijdelijk in Nederland? Dan kunt u extra kosten maken die uw werkgever mogelijk vergoedt.

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Waarom kandidaten voor Hays kiezen

  • Wij geven tips en tricks die de slaagkansen van de sollicitatie vergroten
  • Door onze warme contacten komt je cv altijd bovenop de stapel terecht
  • Vacatures die nog niet op jobboards te zien zijn, worden onder je aandacht gebracht
  • Wij doen de onderhandelingen voor je, zoals salariswensen of arbeidsvoorwaarden

Wij zijn trots op

  • Meer dan 7 miljoen volgers op LinkedIn
  • Meer dan 50 jaar internationale ervaring

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl