Bang om te solliciteren?

Van baan veranderen kan eng aanvoelen; angst voor het onbekende en ‘wat als’-scenario’s kunnen je ervan weerhouden te solliciteren. Hoe zorg je er voor dat je toch de sprong durft te nemen? Wij geven zes tips.

Bang om te solliciteren? - Hays.nl
Leestijd: 5 minuten | Auteur: Tom Osborne - Managing Director Hays Maleisië

Bang om te solliciteren?

Hieronder vind je de zes meest voorkomende angsten en hoe je deze kunt overwinnen.

Angst 1: Mijn vaardigheden en ervaring matchen niet 100 procent

Er zijn altijd vaardigheden die essentieel zijn voor de functie. Daar kom je niet onderuit. Maar als het op een gebrek aan 'gewenste' in plaats van 'vereiste' vaardigheden aankomt, zijn hiring managers vaak flexibel.

Als je daarbij op je cv aangeeft dat je de nodige soft skills hebt om nieuwe ideeën snel op te pikken - omdat je bijvoorbeeld een nieuwsgierige, ijverige, snelle leerling bent - worden je kansen er alleen maar beter op. En geef paktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld: toen je aan je laatste baan begon, wist je bijvoorbeeld niet hoe planningsplatforms op sociale media werkten, en daarom heb je een webinar gevolgd, waardoor je nu een pro bent.

Vraag je daarnaast af, of je echt werk zou willen doen dat je met je ogen dicht kan doen. Zou je niet liever een functie willen die je uitdaagt en waarin je je kan ontwikkelen? Dat zijn de functies die je een trede hoger kunnen helpen op je carrièreladder.

Angst 2: Ik bent een outsider in de sector

Is deze sector nieuw voor je? Misschien stond er in de functieomschrijving wel sectorspecifiek-jargon waar je niets van begreep.

Onthoud dat iedereen ergens moet beginnen. Zelfs de meest vermaarde experts in hun vakgebied hebben zich ooit precies zo gevoeld als jij je nu voelt.

Daarnaast is wisselen van sector een geweldige carrièremove, een stap die je van tijd tot tijd moet nemen. Hoe kun je anders je professionele expertise en aanpassingsvermogen uitbreiden? En nog belangrijker: hoe weet je dan zeker waar je echte passie ligt?

Werkgevers zijn vaak juist blij met de frisse blik van een outsider, zolang ze zichzelf maar onderdompelen in deze sector en on the job kennis vergaren. Pas je cv daarop aan en benadruk in jouw personal statement dat je meer wil weten over de sector, en waarom je dat wil.

Angst 3: Ik ben bang dat de concurrentie beter is

De angst dat je niet op kunt boksen tegen de concurrentie komt veel voor, met name als je solliciteert via platforms die een beeld geven van hoeveel mensen hebben gesolliciteerd, zoals jobboards en LinkedIn.

Om de een of andere reden ga je ervan uit dat die andere sollicitanten allemaal beter geschikt zijn en dat jij kansloos bent. Maar waarom zou je daar vanuit gaat? Misschien zitten tussen die honderden sollicitaties maar een paar kwalitatief sterke cv's, waaronder het jouwe.

Om tijdens het sollicitatieproces zelfvertrouwen te winnen, is het zaak een positiever beeld van jezelf te scheppen en over te brengen. Geef jezelf een peptalk als je twijfelt of je moet solliciteren, en noem alles op wat je tijdens je carrière hebt bereikt. Maak een lijstje met je kwaliteiten die ervoor zorgen dat je een goede fit voor de functie bent. Probeer de kernbegrippen te herkennen die in de functieomschrijving gebruikt worden om de ideale kandidaat te beschrijven, en die begrippen waar mogelijk in je cv op te nemen. Niet elke kandidaat zal daaraan denken, en dus is het gebruik van kernbegrippen om jouw geschiktheid te benadrukken misschien net datgene wat jouw cv van de rest onderscheidt.

Angst 4: Ik ben bang voor verandering

Het vooruitzicht dat je je comfortzone gaat verlaten kan behoorlijk beangstigend en overweldigend zijn. Je bent je er waarschijnlijk van bewust hoeveel er bij een verandering van baan komt kijken: een andere reis naar werk, andere collega's, onbekende werkzaamheden, enzovoorts. En opeens voelt het veel verstandiger en veiliger om vast te houden aan wat je hebt.

Ten eerste is veiliger niet altijd beter, en als je vooruit wil komen in je carrière zul je af en toe een sprong in het diepe moeten maken.

Ten tweede: loop niet op de zaken vooruit! Je solliciteert op dit moment alleen op een baan, meer niet. Als je nu al begint na te denken over wat er later allemaal wel of niet kan gebeuren, ga je er al snel als een berg tegen opzien. Doe alles stap voor stap, maar wees brutaal en moedig als je weer een fase verder bent in het sollicitatieproces.

Angst 5: Het is geen goed moment

Het is nooit een goed moment.

Wat is er mis met het moment en, wees eerlijk, is dit niet gewoon een smoesje? Als de timing niet goed is omdat je op het punt staat promotie te maken of opslag te krijgen, of omdat je net een mooie trainingsmogelijkheid aangeboden hebt gekregen, wees je er dan van bewust dat die factoren allemaal een rol kunnen spelen bij de onderhandelingen met je potentiële nieuwe werkgever, in de laatste fase van het sollicitatieproces.

Of heb je het gevoel dat het bedrijf je nu nodig heeft, en dat het oneerlijk zou zijn om het nu in de steek te laten, waarbij je dan ook nog het risico loopt dat je contacten kwijtraakt? Misschien zit je midden in een belangrijk project waar je manager je bij nodig heeft, of heeft je team te weinig mankracht. Het is hoe dan ook heel normaal om je op dit moment schuldig te voelen over een mogelijk vertrek.

Maar bekijk het eens van de andere kant. Hoe zou je leidinggevende reageren als hij/zij een ideale baan voorbij zag komen? Als hij/zij gefocust is op zijn/haar eigen carrièredoelen, dan is de vraag stellen hem beantwoorden: hij/zij heeft niets te verliezen. Bedenk daarbij dat je niet voor niets een opzegtermijn hebt, zodat je werk kan worden overgedragen en je opvolger kan worden gevonden. Je hoeft je nergens schuldig over te voelen. Als het gaat om jouw carrièrepad moet je jezelf op de eerste plaats zetten, ook als dat soms egoïstisch voelt.

Angst 6: Het is te mooi om waar te zijn

Veel mensen zweren bij de mantra "als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo". Dat is misschien van toepassing als je een nieuwe auto koopt of een abonnement neemt op de sportschool, maar als het gaat om het vinden van een nieuwe baan heb je er weinig aan. Je hoeft er immers geen geld aan uit te geven. Je bent alleen tijd kwijt aan het invullen van een sollicitatieformulier. Solliciteren kost u niets.

Het feit dat deze vacature je is opgevallen en steeds opnieuw in je gedachten opduikt, terwijl je misschien helemaal niet op banenjacht was, is een teken dat dit wel een goede mogelijkheid moet zijn. Het enige dat je ervan weerhoudt om de kans met beide handen aan te pakken, is je angst. Hoe begrijpelijk dat ook is, als je niet af en toe een moedige stap neemt, komt je nooit verder in uw carrière.

In de woorden van Susan Jeffers, auteur van Feel the fear, and do it anyway!: "De angst om iets te doen raak je alleen kwijt door het gewoon te doen". Oftewel: kom op, wees bang, maar ga voor die baan!

En waag je de sprong? Lees dan hier tips voor het sollicitatiegesprek of hoe jij netjes je baan bij je huidige werkgever opzegt.

Carriere-advies - hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl