Voorbeeld van een motivatiebrief
We geven je in onderstaand artikel een aantal praktische tips om een uitstekende motivatiebrief te schrijven.
- Waarom is een motivatiebrief belangrijk?
- Hoe schrijf je een motivatiebrief?
- Algemene richtlijnen
- Motivatiebrief voorbeeld
Waarom is een motivatiebrief belangrijk?
Om in aanmerking te komen voor jouw ideale baan, is het belangrijk om jezelf te onderscheiden tijdens het sollicitatieproces. Een aantrekkelijke motivatiebrief helpt daarbij. Een motivatiebrief, in combinatie met een cv, is vaak het eerste wat een werkgever te zien krijgt. Om een zo goed mogelijke indruk achter te laten, is het daarom van belang dat jouw motivatiebrief goed in elkaar steekt.
Een motivatiebrief-voorbeeld kan je hier downloaden.
Waar je in je cv vooral laat zien wat je vaardigheden en werkervaringen zijn, heb je in een motivatiebrief dé kans om jezelf als persoon te laten zien. Dit verhoogt de kans op het bereiken van jouw doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.
Werkgevers gebruiken jouw brief om inzicht te krijgen in:
Jouw persoonlijkheid en ambities
Gebruik je motivatiebrief om ervaringen en eigenschappen te beschrijven die je niet direct op je cv benoemt. Benut de aanwezige ruimte om aan te geven wie jij bent als persoon en wat jij belangrijk vindt. Door je persoonlijke eigenschappen duidelijk te omschrijven, creëer je een beeld van waarom jij goed past binnen de organisatie.
Denk eens aan persoonlijke ervaringen, bijvoorbeeld die wereldreis die je hebt gemaakt of wellicht heb je zorg gedragen voor familie toen je klein was. Die ervaringen hebben je gevormd tot de persoon die je nu bent. Hoewel die ervaringen niet onder de categorie opleiding of werkervaringen vallen, kunnen ook deze van toegevoegde waarde zijn. Het heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling en kan wellicht relevant zijn voor de rol waarop je solliciteert.
Ook zoeken werkgevers tegenwoordig vaak naar medewerkers met ambitie. Misschien beschik je niet direct over de juiste diploma’s, maar ben je vanuit je privésfeer wel erg geïnteresseerd in het vakgebied van de vacature, of wil je in de nabije toekomst dolgraag doorstromen naar een managementpositie. Jouw motivatiebrief is een perfect podium om deze passie tentoon te stellen.
Jouw communicatieve vaardigheden
In veel functies worden sterke communicatieve vaardigheden gevraagd, zowel schriftelijk als mondeling. Laat deze vaardigheden zien met een gestructureerde brief zonder taal- en spelfouten. Bovendien maak je daarmee een professionele indruk en je toont aan dat je over de gevraagde communicatieve vaardigheden beschikt.
Jouw creativiteit
De motivatiebrief is tevens een uitstekende mogelijkheid om op te vallen. Laat hier vooral je creativiteit te loop; dit is jouw kans om uit te lichten wat jou uniek maakt en waarom een werkgever juist voor jou moet kiezen. Een inspirerende motivatiebrief trekt de aandacht van werkgevers en laat zien dat je gemotiveerd bent; een frequent gezochte eigenschap door werkgevers.
Specifieke organisaties kunnen vragen om jouw motivatie op een innovatieve wijze te delen, bijvoorbeeld door middel van video of een audio-opname. Doe voordat je begint met het schrijven van een traditionele brief onderzoek naar wat de beste mogelijkheid is om jouw motivatie te presenteren.
Hoe schrijf je een motivatiebrief?
Een motivatiebrief kan veel verschillende vormen aannemen en er bestaat dan ook niet één perfect motivatiebrief-voorbeeld. Vergroot de kans om uitgenodigd te worden door je brief prettig leesbaar te maken, met een consistente en duidelijke structuur. Overweeg de volgende volgorde in je brief:
- De vacature waarop je solliciteert;
- Wat je aanspreekt in de functie;
- Wat je aanspreekt in de organisatie;
- Waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de positie;
- Geef aan graag op gesprek te komen.
De vacature waarop je solliciteert
In de eerste paar zinnen van je motivatiebrief trek je de aandacht van de werkgever. Stel jezelf allereerst voor en geef precies aan op welke vacature je solliciteert en waar je de vacature bent tegengekomen. Als de vacature een referentienummer heeft, vermeld deze dan ook. Dit zorgt ervoor dat de lezer direct herkent op welke functie je solliciteert. Mocht je een open sollicitatie versturen, omschrijf dan duidelijk in wat voor functie je interesse hebt.
Wat je aanspreekt in de functie
Na aangegeven te hebben waarop je solliciteert, is het van belang om duidelijk te maken wat je aanspreekt aan de aangeboden functie. Bestudeer de vacature grondig en formuleer voor jezelf een aantal punten die jou erg interessant lijken en hoe deze bij jouw ambities passen. Denk bijvoorbeeld aan het werken in een internationale context, de diversiteit aan taken, of de aangeboden verantwoordelijkheid. Wees hierbij open en wees niet bang om groot te denken: werkgevers waarderen het enorm wanneer je aangeeft dat je ergens een grote uitdaging in ziet weggelegd.
Wat je aanspreekt in de organisatie
Niet alleen jouw voorkeur voor de functie zelf heeft een positieve impact op de effectiviteit van jouw motivatiebrief, maar ook wat jou aanspreekt aan de organisatie. Werkgevers zijn sneller geneigd om een kandidaat op gesprek uit te nodigen, die interesse in en kennis van de organisatie toont. Schets aan de hand van de volgende vragen voor jezelf een duidelijk beeld van de organisatie:
- Wat doet de organisatie precies?
- In welke markt opereert de organisatie?
- Wat zijn uitdagingen binnen de markt voor de organisatie?
Benoem aan de hand van de antwoorden op deze vragen op welke manier jij je in de organisatie kunt vinden.
Waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de positie
Nadat je hebt aangegeven waarom je geïnteresseerd bent in de positie en de organisatie, is het tijd om jezelf te verkopen en de werkgever van jouw kwaliteiten te overtuigen. Gebruik deze ruimte om uit te leggen wat jouw kwalificaties zijn en waarom deze passen bij de vacature. Beschrijf ook relevante werkervaring dat van toepassing is. Maak hierbij een concrete selectie om ervoor te zorgen dat je niet teveel vermeld; je wilt de lezer ook niet overweldigen. Verwerk overige ervaringen en opleidingen in je cv.
Om jezelf als perfecte kandidaat te positioneren, is het noodzakelijk dat je je onderscheid van anderen. Dit doe je door voor jezelf na te gaan:
- Wat maakt mij uniek?
- Wat voeg ik toe aan de organisatie?
- Waarom moet de werkgever juist voor mij kiezen?
Geef aan graag op gesprek te komen
Benadruk tot slot dat je de geadresseerde graag wilt ontmoeten voor een interview om jouw motivatie persoonlijk toe te lichten. Probeer hierbij niet te opdringerig over te komen, maar toon wel initiatief. Een positieve afsluiting illustreert jouw enthousiasme en kan de werkgever overtuigen om jou op gesprek uit te nodigen.
Algemene richtlijnen motivatiebrief
Naast het hanteren van bovengenoemde structuur, is het verstandig om een aantal richtlijnen te volgen:
- Hanteer een lengte van max. 1 A4;
- Kies voor een duidelijk en zakelijk lettertype.
Kandidaten willen regelmatig te veel beschrijven in hun motivatiebrief. Hoewel het logisch is dat je zoveel mogelijk positieve eigenschappen en ervaringen wil laten zien, moet je je ook realiseren dat een werkgever tientallen motivatiebrieven op een functie binnenkrijgt en geen tijd of zin heeft om per kandidaat meerdere pagina’s door te lezen. We raden je aan om kort en bondig te schrijven en enkel de meest relevante zaken te vermelden.
Het schrijven van een goede motivatiebrief is een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Waar een cv dient om een feitelijk overzicht te geven van je prestaties en kwalificaties tot nu toe, dient een motivatiebrief als toelichting op jouw persoonlijkheid. Je beschrijft je eigenschappen, je ambities en wat jou aanspreekt in de vacature en in de organisatie.
Kortom, er bestaat niet zoiets als dé perfecte brief. Wel is het aan te raden om een duidelijke structuur te hanteren en een aantal richtlijnen te volgen. Dit zorgt ervoor dat de aandacht en interesse van de lezer wordt getrokken en de brief uiteindelijk bijdraagt aan jouw doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.
Motivatiebrief: voorbeeld
Hoewel er niet zoiets bestaat als één perfecte brief, is het aan te raden om een duidelijke structuur te hanteren en een aantal richtlijnen te volgen. Dit zorgt ervoor dat de aandacht en interesse van de lezer wordt getrokken en de brief uiteindelijk bijdraagt aan jouw doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Het gebruiken van ons motivatiebrief-voorbeeld helpt je hierbij.
Tips bij het zoeken naar een baan
Sterke en zwakke punten ontdekken
Ook personal branding speelt een rol