Hoe kan je je voorbereiden op een leven als interimmer?
Leestijd: 3 minuten | Door: Karen Young - Director Hays UK
Interimmer zijn is met name geschikt voor diegenen die voldoening halen uit het succesvol volbrengen van een moeilijke taak, of het nu gaat om een verandertraject, het structureren van klantprocessen en -systemen, het beoordelen van risico’s of het beheren van grote transitieprogramma’s voor bedrijven.
Als zo'n rol aantrekkelijk klikt, zorg er dan voor dat je je goed voorbereidt door de volgens tips toe te passen:
1. Zorg dat je financiën in orde zijn
Het grootste risico dat hoort bij een leven als interimmer is dat je geen gegarandeerd en stabiel inkomen hebt. Er zijn soms periodes tussen twee opdrachten waarin je het moet stellen zonder inkomen of omzet.
Daarom is het verstandig om altijd extra kapitaal achter de hand te hebben. Collega’s en klanten die wij vaak spreken, adviseren meestel om genoeg geld te hebben om ongeveer vier tot zes maanden vooruit te kunnen.
Je moet je daarom als interimmer niet alleen concentreren op de zaken van de opdrachtgever, maar ook rekening houden met je eigen zaken.
Wanneer je serieus overweegt om een interimmer te worden, moet je je huiswerk goed doen rond het oprichten van een eigen bedrijf of het werken via een overkoepelende onderneming en het regelen van de belasting-gerelateerde zaken.
2. Begrijp je waarde
De interim-industrie wordt steeds gespecialiseerder naarmate deze zich uitbreidt. Het zal je veel tijd besparen als je weet waar je goed in bent en solliciteert op banen en projecten die relevant zijn voor vaardigheden.
Het volledig begrijpen van uw eigen sterkten is vooral belangrijk als je bedenkt dat de meeste interimmers worden ingeschakeld tijdens overgangsfasen; cruciale periodes waarin het bedrijf vaak extra onder druk staat.
Je hebt misschien wel een idee over wat jouw unique selling point is, maar jouw collega's kunnen een iets andere mening hebben. Het loont altijd om een second opinion te krijgen, wees dus niet verlegen om loopbaanadvies en -richting te vragen.
3. De kracht van het netwerk
Door optimaal gebruik te maken van professionele netwerkplatforms zoals LinkedIn, kan je jouw persoonlijke merk echt promoten. Draag thought leadership uit in jouw vakgebied door onder andere lid te worden van LinkedIn-groepen, door het schrijven van blogs en door de juiste connecties te maken.
Er is bijna altijd een project voor u beschikbaar; het is gewoon een kwestie van ontdekken. Door jezelf goed te laten zien en je ‘merk’ te verkopen via de juiste kanalen en relevante platforms, verzeker je je ervan dat die volgende mogelijkheid sneller op je pad terecht komt.
4. Wees flexibel
Om een succesvolle interimmer te zijn, moet je begrijpen dat je vanaf dat moment te maken krijgt met constante verandering; je inkomen, locatie, verwachtingen, wekelijkse werkuren, bedrijfscultuur en ga zo maar door. Ons advies is om dus enigszins flexibel te zijn in de bovenstaande onderdelen, omdat je niet altijd alles op jouw voorwaarden kunt doen.
Laat dit je echter niet afschrikken; we horen vaak dat juist dit een van de meest spannende aspecten is van het zijn van een interimmer.
De beste weg naar persoonlijke ontwikkeling, loopbaanontwikkeling en werkplezier is het ontwikkelen van een brede reeks vaardigheden en een ‘dikke huid’ waardoor je met allerlei uitdagingen om kan gaan.
5. Plan vooruit
Het is raadzaam om je cv altijd up-to-date te hebben met zichtbare resultaten van de projecten en de programma’s waarmee je hebt gewerkt. Wanneer je je cv niet continu vernieuwt, kunnen belangrijke details later verloren gaan. Zorg er dan ook voor dat je altijd vooruit kijkt! Download hier een gratis freelance cv voorbeeld.
Tot slot…
Interimmer worden kan soms worden gezien als een carrière-switch die weggelegd is voor risiconemers en eenlingen, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door je goed voor te bereiden op het leven als interimmer, heb je een grote kans om te genieten van alle voordelen die interimmers over de hele wereld genieten.
Manage your career
Liever thuiswerken dan op kantoor?
Altijd klaar voor een nieuwe uitdaging
Doorgroeimogelijkheden vergroten
Bent u klaar voor een rol als manager?
5 tips om uzelf te profileren op het werk
7 meest gemaakte carrièrefouten
Carrière maken zonder managementfunctie?
Beweging tijdens en na kantooruren
Carrièreplanning: vloek of zegen?
6 stappen om uw carrièredoelen voor te bereiden
Ontwikkel uw skills buiten kantoor
Waarom u aan social selling moet doen