Acht nieuwe skills om te leren, buiten kantoortijd

De arbeidsmarkt is continu in beweging, en dat zorgt voor een vraag naar kandidaten die niet alleen hun vaardigheden (skills) updaten, maar ook nieuwe leren. Ook al bieden veel werkgevers ontwikkel- en trainingsmogelijkheden aan, het is nog steeds aan jou om deze vaardigheden scherp te houden en met de markt mee te groeien.


Leestijd: 4 minuten | Door Jane McNeill - Directeur Hays Australië

Door het verbeteren en up-to-date houden van jouw vaardigheden, verzeker je je ervan dat je relevant blijft voor de functie die je uitoefent.

Daarnaast maakt het je aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

Je hoeft niet per se veel geld uit te geven aan deze ontwikkeling of werktijd te investeren. Er zijn veel betaalbare en zelfs gratis mogelijkheden om te leren in je eigen tijd, of dat nu thuis, op vakantie of onderweg is.

1. Leer een nieuwe taal

De arbeidsmarkt globaliseert meer en meer. Wanneer je in staat bent om een vreemde taal op een goed niveau te spreken of te schrijven, open je nieuwe deuren.

In staat zijn om een andere taal te spreken is een specialistische skill, iets waar vraag naar is en een hoger salaris op kan leveren.

Buiten de ‘klassieke’ cursussen, kan je ook gebruik maken van bijvoorbeeld Duolingo, een gratis app die je op een zeer effectieve manier een andere taal leert. Je kan de app downloaden op je telefoon, zodat jij altijd en overal kunt leren.

2. Doe vrijwilligerswerk

Het uitvoeren van vrijwilligerswerk geeft je de mogelijkheid om uit je comfortzone te stappen en onbekende milieus te ervaren.

Je zal nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe manieren van communiceren ontdekken en nieuwe inzichten krijgen, terwijl je tegelijkertijd iets terug doet voor de wereld.

Veel recruiters zien de waarde in van vrijwilligerswerk, en daarom is het belangrijk dat je dit ook op je cv zet: het zegt veel over jouw persoonlijkheid.

3. Vind een mentor

Je kan jezelf een hoop extra moeite besparen en veel fouten voorkomen door een goede mentor te vinden: iemand die het punt al heeft bereikt waar jij wil komen.

Spreek met diegene over hoe hij of zij daar is beland en over wat hij of zij heeft geleerd tijdens deze weg.

Je zal een hoop professioneel inzicht krijgen door te praten met iemand die meer ervaring heeft dan jij. Je kan daarnaast inzien welke skills je nog (meer) zou kunnen ontwikkelen.

4. Begeleid anderen

Niemand heeft dezelfde loopbaan als jij. Je zal je eigen verhalen hebben en jouw eigen levenslessen, waarmee je een ander misschien kan helpen. Bovendien zul je merken dat je tijdens dit proces zelf net zo veel leert.

Jij zal hoogstwaarschijnlijk iets leren van degene die jij begeleidt, voornamelijk over zijn of haar ervaringen en benadering van het werkleven. Het begeleiden geeft jouw coachende capaciteiten en leidinggevende skills ook een boost.

Bovendien kan het uitleggen van iets aan iemand anders je laten inzien waar hiaten in je eigen kennis zitten, en waar je je dus nog zou kunnen ontwikkelen.

5. Netwerk

Praat met anderen binnen én buiten uw branche, zowel online als offline. Praat met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.

Door dit te doen verbreed je namelijk je mindset, je connecties en jouw interpersoonlijke vaardigheden, terwijl je leert hoe het leven er buiten jouw huidige rol uit zou kunnen zien.

6. Houd je ogen open voor (gratis) webinars en podcasts 

Webinars en podcasts zijn zeer leerzaam en handig, omdat het een opname is waarop u altijd kunt inschakelen, waar en wanneer dan ook. Bijna elke onderwerp heeft wel een podcast, dus na een kleine zoekactie op Google bent jein no-time voorzien van relevante informatiebronnen.

7. Start een blog

Begin met het onderzoeken van jouw interessegebied, en lees er nieuws en opiniestukken over. Door een blog te starten wordt je genoodzaakt om up-to-date te blijven over het vakgebied. Volg ook andere bloggers die schrijven over het door jou gekozen onderwerp.

Als je eenmaal begint met schrijven, kan je op internet altijd zoeken naar tips die je leren hoe je je blogs kunt laten opvallen.

Het schrijven zelf geeft jou de mogelijkheid om je bestaande kennis verder te ontwikkelen en wanneer je bekend staat als een expert in jouw vakgebied, wordt je profiel ook aantrekkelijker voor recruiters.

8. Word een social media 'savvy'

Als je tegenwoordig niet op social media zit, zul je merken dat je soms dingen mist. Vacatures, thought leadership-stukken en netwerkmogelijkheden zijn er op dit medium namelijk in overvloed.

Bouw je social media-profielen echter zorgvuldig op, want een foto van een dronken avond in Ibiza lijkt misschien erg grappig, maar kan roet in het eten gooien wanneer je in de race bent voor een baan. Zo zorg je voor een goede Personal Branding.

Terwijl je jezelf zo aan het ontwikkelen bent, vergeet dan niet om alles te documenteren en te formaliseren, zodat je het aan je huidige of toekomstige leidinggevende kan presenteren. Vergeet niet om je social profielen en  je cv bij te werken met de nieuwe vaardigheden die je hebt geleerd.

Carriere-advies - hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Gratis cv-template

Download ons gratis cv-sjabloon en optimaliseer jouw cv

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl