Theorie in praktijk brengen
Theorie in praktijk brengen
Andrea Pizey, een training consultant, zegt dat de situatie waarbij mensen uit een cursus komen en dan bij hun terugkeer op kantoor over de eerste horde struikelen, niet ongewoon is.
“Veel cursisten, en ik bedoel niet alleen mensen zonder werkervaring, maar ook ervaren werknemers, zien opleidingscursussen als een lachertje. Ze denken dat het echte leven nog wat anders is dan training. Maar de verstandige cursist weet dat het doel van training het verbeteren van de prestaties in het echte leven is.”
Eén van de manieren waarbij je jezelf vooruit kan helpen is om onmiddellijk na de trainingssessies wat tijd bij je manager of coach te vragen om de hete hangijzers van de cursus door te nemen en te bekijken hoe deze in de werkdag kunnen worden geïmplementeerd.
Volgens Andrea “vergeten mensen vaak dat, wanneer de cursus voorbij is, het van hen afhangt om de theorie in de praktijk om te zetten.” Ze vervolgt: “Ik zie steeds dezelfde mensen terugkeren in cursussen voor gevorderden, en ik zie onmiddellijk wie vooruitgang heeft geboekt, wie op de werkvloer geïmplementeerd heeft wat er in de klas werd geleerd. De verandering kan ingrijpend zijn, of onzichtbaar.”
Onmiddellijk te nemen stappen
Je kan zelf proactieve stappen nemen om ervoor te zorgen dat je het maximale uit de kennis haalt, die je tijdens de les hebt vergaard. Het advies van Andrea:
- Stel een lijst op met vier à vijf actiepunten uit elke cursus
- Vraag om wat tijd met je leidinggevende, dat hoeft niet meer dan een half uurtje te zijn om deze actiepunten door te nemen
- Bespreek met hem/haar hoe je deze punten zal implementeren als onderdeel van een ontwikkelingsplan
- Onthoud dat je manager misschien niet even bekend is met de technieken die je geleerd hebt. Vertel hem er indien nodig over
- Bepaal hoe je je vooruitgang zal meten
- Leg een deadline vast voor verbetering en boek opnieuw een afspraak met je leidinggevende om je vooruitgang te evalueren
Oude gewoontes zijn moeilijk af te leren
“Er zijn minstens drie weken nodig om een oude gewoonte af te leren”, waarschuwt Andrea, “Het is verbazend hoe snel revolutionaire ideeën opzij worden gezet wanneer het enthousiasme van de training wegebt.”
Eén van de redenen waarom cursisten het moeilijk vinden om hun werkpatronen ingrijpend te veranderen, is dat hun inspanningen door cynische collega’s teniet worden gedaan. “Je kent het type,” zegt Andrea. “zij die het allemaal al meegemaakt hebben. Ze boren maar al te graag iemand die initiatief toont of iemand die hun status quo met nieuwe ideeën zou kunnen veranderen, in de grond.”
Het lijkt makkelijk om hiermee om te gaan. Maar in de praktijk is het dat niet. Je moet je eerst en vooral realiseren wat belangrijk voor jou is; je carrièreplannen, je inspannen om jezelf te verbeteren, je eigen persoonlijke voordeel, of aan de andere kant, de mening van anderen?
“Je moet aanvaarden dat het kan gebeuren,” zegt Andrea. “maar bedenk dat als je vooruitgang wil boeken, dan is de enige manier om dat te bereiken het uitproberen van nieuwe ideeën, het nemen van risico’s en laten merken dat je aan zelfverbetering doet. Leer dat naast je neer te leggen.
Nog belangrijker: besef dat je egoïstisch moet zijn tijdens een opleiding. Dit is jouw kans om nieuwe vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen. Jij bent de belangrijkste persoon. Het spreekt vanzelf dat dat na de opleiding zo verder wordt gezet. Filter de negatieve commentaren uit. Weersta aan de drang om naar je oude gewoonten terug te keren. Als je eraan toegeeft, is het misschien beter om nooit meer een opleiding te volgen.”
Betrek je manager erbij
Voordeel halen uit een eersteklas opleiding is natuurlijk niet iets wat je alleen hoeft te doen. Eigenlijk hoeft je manager hierop niet gewezen te worden, maar misschien moet je hem/haar wel de boodschap zien over te brengen dat, door jouw job beter te doen, je ook zijn taak makkelijker maakt.
Vaak zien cursisten hun manager pas na een opleiding in een nieuw daglicht. Politiek gezien kan het moeilijk zijn om je leidinggevende te confronteren met het feit dat wat hij jou opgedragen heeft, verkeerd is. Maar een goede manager zal er niet voor terugdeinzen om bij te leren, of dat nu van een jongere of oudere medewerker is.
Waarom zou je met je leidinggevender niet een evaluatie van de opleiding houden alvorens je opnieuw een opleiding volgt? Als je manager weet dat je over een bepaald onderwerp iets zal bijleren, dan kan hij daar ook voordeel uit halen omdat ook hij bijleert door er met jou over te praten of zich op de vergadering voor te bereiden. Zo wordt het gesprek uiteindelijk veel productiever.
Praat met je manager voordat je op cursus gaat:
- Probeer te ontdekken wat hij/zij van jou verwacht wanneer je de opleiding afgerond hebt; is er een specifiek punt dat hij heeft vermeld en waarvan hij wil dat je eraan werkt?
- Laat je leidinggevende je voorbereiding op de opleiding of notities zien, dit zal hem helpen om je zo goed mogelijk te begeleiden als je terugkeert
- Vraag om zijn instemming dat je de pas geleerde technieken onmiddellijk in jouw dagelijkse activiteiten kunt toepassen
Manage your career
Liever thuiswerken dan op kantoor?
Altijd klaar voor een nieuwe uitdaging
Doorgroeimogelijkheden vergroten
Bent u klaar voor een rol als manager?
5 tips om uzelf te profileren op het werk
7 meest gemaakte carrièrefouten
Carrière maken zonder managementfunctie?
Beweging tijdens en na kantooruren
Carrièreplanning: vloek of zegen?
6 stappen om uw carrièredoelen voor te bereiden
Ontwikkel uw skills buiten kantoor
Waarom u aan social selling moet doen