Zestien vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

Mensen vragen ons vaak om tips voor sollicitatiegesprekken. Eén suggestie die de kans op succes aanzienlijk vergroot kunnen we samenvatten in vier woorden: stel de juiste vragen.

Goede vragen om te stellen sollicitatiegesprek - Hays.nl
 

Je bent al goed voorbereid wanneer je weet welke vragen jij kan verwachten en wanneer je hebt nagedacht over de vraag waarom je juist bij deze organisatie zou willen werken, maar het is even belangrijk zélf ook een aantal vragen voor te bereiden.

Geen vragen stellen kan een ongeïnteresseerd indruk geven of een passief karakter tonen, en alleen vragen  “Hoe lang is de proefperiode?”, of “Hoeveel vakantiedagen krijg ik?” is ook niet goed. Recruiters zien liever mensen die visualiseren dat ze de functie goed uitoefenen en zich niet meteen richten op hun beloningspakket.

Door tijdens het gesprek de juiste vragen te stellen ben je beter in staat te beslissen of de baan en de organisatie voor jou de juiste kans zijn. Vragen stellen is ook essentieel om je interesse in de positie te tonen en de gesprekspartner te overtuigen dat je het werk goed gaat doen.

Je moet jezelf als doel stellen de sollicitatiegesprekken meer als een conversatie dan als een ondervraging te zien. Dit kan je doen door met voorbereide en gevarieerde vragen naar de afspraak te komen. Schroom niet om een pen en notitieboekje mee te nemen om aantekeningen te maken.

Wat zijn nu de juiste vragen om te stellen tijdens het sollicitatiegesprek?

Hieronder tref je enkele vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek, opgedeeld in zes onderdelen.

Jouw rol

1. Is deze rol nieuw? Zo niet, hoe en wanneer is deze ontstaan?

De vraag laat zien dat je graag de vooruitgang bijhoudt en een positieve houding hebt ten opzichte van veranderingen.

Je kan de conversatie rondom deze vraag gebruiken om jouw kennis van huidige trends en ontwikkelingen te tonen. Je zal door het antwoord ook inzicht krijgen in de mate waarin de werkgever zijn werknemers toestaat om hun eigen rol in te vullen, hetgeen weer een goede indicator kan zijn van een sterke cultuur van vertrouwen.

2. Is er ruimte voor loopbaanontwikkeling?

Dit is een andere klassieke vraag welke laat zien dat je carrière-ambities hebt en verder wilt komen. Het zal ook iets onthullen over hoe talent wordt gevoed en gepromoot binnen de organisatie.

3. Kunt u mij wat meer vertellen over mijn voorganger?

Dit is een tactische manier om exact vast te stellen welke vaardigheden en ervaring nodig zijn voor de rol. Je kan de beoordeling over je voorganger gebruiken om in te schatten wat nodig is om de rol naar het volgende niveau te tillen.

4. Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Dit is de beste vraag om jezelf voor te kunnen stellen in de rol; je kan dan besluiten of de rol iets voor je is, of niet.

5. Kunt u mij meer vertellen over het team?

Doe waar mogelijk voorafgaand aan het sollicitatiegesprek wat onderzoek naar jouw collega’s, via LinkedIn, de website of vraag hulp aan je recruiter. Lukt dat niet, probeer dan tijdens het gesprek zoveel mogelijk over hen te weten te komen.

Kunnen opschieten met je collega’s is cruciaal om voldoening uit je werk te halen. 70% van werknemers zegt dat vriendschap op het werk het belangrijkste element is van een gelukkig werkleven.

Jouw team

6. Wie zijn de belangrijkste stakeholders?

Het is moeilijk om enkel uit een vacature vast te stellen of de functie bij jou past. Gebruik het sollicitatiegesprek dus om vast te stellen met welke afdelingen je veelal samenwerkt. Je kan dan beslissen of jouw vaardigheden wel of niet geschikt zijn voor de rol.

7. Hoe past het team in de algehele structuur van het bedrijf?

Deze vraag geeft blijk van jouw interesse om als team te werken omdat je wil weten op welke manier jij zal gaan passen en hoe je kunt bijdragen aan het langetermijnsucces van de organisatie.

8. Wat betekent succes voor het team en de rol?

Dit is een goede manier om achter de prioriteiten van de organisatie te komen, welke jij dan kan vergelijken met je eigen prioriteiten. Het zal je ook helpen te begrijpen wat het bedrijf verwacht van haar werknemers, wat leidt tot een verder gesprek rondom het meten van individuele prestaties.

De gesprekspartner

9. Wat is uw achtergrond?

Begrijpen wat de achtergrond is van de persoon die het sollicitatiegesprek afneemt en waarom zij zijn geselecteerd om te werken voor het bedrijf, kan je helpen je eigen antwoorden te formuleren met betrekking tot jouw toegevoegde waarde in de rol.

Deze vraag is ook nuttig voor het vinden van overeenkomsten met je gesprekspartner – iets dat de sleutel is tot het succes van jouw sollicitatiegesprek. En waar jij later weer op terug kan komen, bijvoorbeeld bij een bedanke-mail na het gesprek.

10. Vanuit uw perspectief, hoe is het om hier te werken?

Dit is één van die zo op het oog onschuldige vragen die jou veel kunnen vertellen over de werkcultuur bij het bedrijf.

Het kan ook een manier zijn om jouw wens om in een positieve omgeving te werken te communiceren. En dat je iemand bent die graag het beste uit zichzelf haalt.

Een gezellige werkomgeving heeft daadwerkelijk een opmerkelijk effect op de algehele productiviteit en het succes van de organisatie – zoals uitgelegd in het artikel Cool worplaces – do they deliver benefits?

De organisatie

11. Wat zijn de voornaamste uitdagingen en kansen voor het bedrijf?

Als je weet dat het bedrijf recentelijk een nieuw product of dienst heeft gelanceerd, dan kan je dit bijvoorbeeld in het gesprek verwerken door te vragen hoe het nieuwe product is ontvangen – waarmee je laat zien dat je onderzoek hebt gedaan.

De logische vervolgstap is deze informatie te gebruiken om te laten zien dat je geschikt bent om hen te helpen hun uitdagingen op te lossen.

12. Hoe lang blijven medewerkers doorgaans bij het bedrijf?

Het is goed om een idee te krijgen hoe lang werknemers gemiddeld bij hun werkgever blijven, dit kan jou een inzicht geven in hoe goed zij worden behandeld.

Leren en ontwikkeling

13. Hoe vaak wordt mijn presteren beoordeeld?

Dit is een diepgaande vraag die je focus op het bouwen van je carrière laat zien. Je wilt niet vast komen te zitten. Je wilt weten dat er een gestructureerde, proactieve benadering is van de beoordeling van individuele prestaties en dat je niet zal worden vergeten. Het toont ook dat je ontvankelijk bent voor feedback.

14. Welke opleidingsmogelijkheden zijn er beschikbaar?

Dit is een standaard vraag maar een belangrijke om te stellen. Niet alleen voor je eigen bestwil maar om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het verwerven van nieuwe vaardigheden die van nut kunnen zijn voor u en de organisatie.

Toegang hebben tot voldoende opleidingsmiddelen is van cruciaal belang voor jouw professionele groei, ongeacht in welke fase van jouw carrière je zit. 

Einde van het gesprek

15. Zijn er zaken in mijn cv waar u nog vragen over heeft?

Als jullie alles doorlopen hebben komt er aan het einde van het gesprek nog een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Zo kom je erachter of zij nog twijfels hebben of dat zij denken dat jij geschikt bent. Dit is je laatste kans om nog iets toe te lichten uit je cv, denk aan een tussenjaar of een gat tussen twee banen.

16. Wat is de volgende stap?

Vergeet niet te vragen wat het vervolg is! Dan kan je je voldoende voorbereiden op de volgende fase van het sollicitatieproces én kom je er gelijk achter hoe het gesprek is verlopen. Dat kan bijvoorbeeld een tweede sollicitatiegesprek zijn, een gesprek over salaris of misschien wel een contractvoorstel.

Samenvattend

Het is tijdens een sollicitatiegesprek erg belangrijk dat jouw gesprekspartner niet continu het woord voert. Sterker nog, een gelijke verdeling zal jullie beiden voordelen opleveren – ondervraging is hard werken maar een interessant gesprek is vermakelijk. 

Je moet ervoor zorgen dat je alleen vragen stelt wanneer deze relevant en nuttig zijn. En het is natuurlijk van cruciaal belang om actief te luisteren naar de antwoorden. Weet jij de juiste vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek, dan is er een goede kans dat je door kunt in het proces. En nog belangrijker, je weet of je dat wilt of niet.

Lees hier al onze tips voor sollicitatiegesprekken. En krijg je de baan, dan leggen wij je uit hoe je omgaat met het contactvoorstel of hoe je op een nette manier je baan opzegt bij je huidige werkgever.

Carriere-advies - hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl