Tips voor je sollicitatiegesprek: waar letten recruiters op?
Waar letten recruiters op?
We bespreken hier de onderstaande vier onderwerpen. Wil je weten hoe je een sollicitatiegesperk moet voorbereiden, ben je benieuwd naar de meest gestelde vragen of wil je juist weten welke vragen jij zou kunnen stellen? Kijk dan hier voor nog meer tips voor sollicitatiegesprekken.
Eerste indruk
Zorg voor een goede handdruk, open houding en goede uitstraling. Bij een eerste indruk is je voorkomen een zeer belangrijk onderdeel.
Ongeveer 70 à 80 procent van alle communicatie is non-verbaal, dus het loont zeker de moeite om aandacht aan je uiterlijk te besteden. Schone kleding zonder kruimels, vlekken of haren, je schoenen gepoetst en handen en nagels schoon en verzorgd helpen daarbij.
Zweet je snel? Vermijd dan synthetische kleding en gebruik een lichte, maar niet dominante, eau de toilette tegen onnodige lichaamsgeuren. Bekijk ook onze video over een eerste indruk bij een sollicitatie.
Solliciteren en social media
Wat jij op social media deelt, kan afhankelijk van je instellingen zichtbaar en vindbaar zijn voor iedereen. Zorg dus voor een representatief en professioneel online visitekaartje.
Het is aan te raden om je Facebook-profiel niet openbaar te maken, zodat een recruiter of mogelijke nieuwe werkgever niet al jouw private foto’s en updates kan zien. Hiervoor dien je je privacy-instellingen van Facebook aan te passen.
Uiteraard is het juist wel aanbevolen om je LinkedIn-profiel openbaar te hebben en te updaten met de meest recente informatie. Meer over het verbeteren van uw LinkedIn profiel?
Kleding sollicitatiegesprek
Zorg dat je er representatief uit ziet en stem je kleding af op de organisatie. Mensen zijn nou eenmaal gesteld op uniformiteit.
Als ongeschreven regel geldt wel dat je beter overdressed dan underdressed kan zijn. Trek kleding aan waarin je je prettig voelt en vermijd synthetische kleding in verband met overmatige transpiratie. Draag nette schoenen en vergeet niet je handen te verzorgen.
Een recruiter is een getrainde gesprekspartner en heeft tijd om te letten op de details.
Jezelf zijn
Zorg voor een goede balans tussen jezelf verkopen en jezelf zijn. Jouw gesprekspartner wil graag de persoon achter het curriculum vitae leren kennen.
Een goede recruiter is er scherp op om te achterhalen wat jouw specifieke talenten of ervaringen zijn. Het helpt als je al een elevator pitch paraat hebt.
Lees hier meer tips sollicitatiegesprek of bekijk het antwoord op de vraag 'waarom zouden wij voor jou moeten kiezen'.