Een baan vinden na je studie
Hoe vergroot je als afgestudeerde de kans op werk?

Afstuderen brengt een gevoel van euforie, voldoening en verwachting. Je hebt hard gewerkt dit punt te bereiken en daar kun je trots op zijn. Voor degenen die nu op zoek willen naar een baan geven wij tips om de kans op werk te vergroten.

Baan vinden na studie - Hays.nl

Een baan vinden na je studie kan kan een verontrustende tijd zijn; vragen die tot voor kort onbelangrijk leken, moeten nu worden beantwoord:

  • Voor welke baan moet je gaan?
  • Moet je op elke baan solliciteren?
  • Moet je vervolgen met een leercontract / stage of direct een full-time baan?
  • Moet je de eerste baan die je wordt aangeboden accepteren?
  • Moet je verhuizen om je kansen op werk veilig te stellen?

Er zijn een aantal stappen die je - zelfs nog voor je laatste examens - kunt nemen en je helpen om jouw onzekerheid te beperken en je kansen op succes vergroten.

Voordat je afstudeert

Je eindcijfer vertelt slechts een deel van het verhaal

Terwijl je op de universiteit of hbo zit zijn er een aantal activiteiten waaraan je kunt deelnemen om je kansen op toekomstig werk te verbeteren. Sterker nog, als het gaat om de interviewfase van je banenjacht, vertelt je eindcijfer slechts een deel van het verhaal.

Jouw deelname aan het sloeproeiteam maakt je nog niet geschikt voor een carrière binnen de software-ontwikkeling; maar het zou je wel kunnen uitrusten met een aantal noodzakelijke soft skills om je te helpen slagen in het wervingsproces. Andere activiteiten, zoals het schrijven voor je universiteitskrant, als lid van het debat-team en andere dergelijke verenigingen kunnen zeker toekomstige kansen op succes verbeteren, zo lang ze betrekking hebben op de branche waarin je geïnteresseerd bent.

Bijbaan naast je studie

Idealiter wil je ervaring in het beroep dat je van plan bent te gaan krijgen. Als er geen verenigingen of buitenschoolse activiteiten zijn om jezelf in jouw vakgebied te ontwikkelen, vraag jezelf dan af of je iemand kent die werkt in een rol die betrekking heeft op jouw opleiding en die van nut kan zijn. Zo ja, ben dan niet verlegen om hen te vragen of je werkervaring kunt opdoen - bijna alle middelgrote tot grote organisaties hebben een werkervaringsprogramma.

Stage lopen

In plaats van te ontspannen in je vakantieperiodes en te wachten totdat de colleges weer beginnen, duik in de zakelijke wereld en vind een stage of werkervaring die je kan helpen jouw carrière te ontwikkelen.

De ideale, twee vliegen in één klap-situatie is om een stage te vinden die zowel in de branche is waarin je wilt werken en in een situatie of locatie buiten je comfort zone. Op deze manier kun je zowel harde, praktische kennis opdoen (door te werken in die industrie) en tal van soft skills verkrijgen (door onbekend terrein te ontdekken).

Praktische werkervaring opgedaan in het buitenland is altijd een groot pluspunt voor werkgevers. Werkgevers waarderen ook levenservaring, dus reizen hoef je zeker niet te schrappen van de lijst, maar probeer het zinvol en relevant te maken voor jouw carrière-ambities.

En heb je een stage gevonden, dan lees je hier tips voor een succesvolle stageperiode.

Een baan vinden na je studie

Nadat je bent afgestudeerd kunnen de volgende tips je helpen met bij het vinden van een baan na je studie.

Post-graduate kwalificaties

Of je nu direct bij afsturen post-graduate kwalificaties moet nastreven of niet, hangt af van jouw persoonlijke situatie en de branche waarin je wilt doorbreken. Sommige industrieën waarderen of eisen dat veel meer dan anderen.

Als het je helpt het beroep van jouw keuze te krijgen en het is nodig voor die baan dan ja, zeker doen. Maar het kan misschien niet praktisch voor je zijn, financieel of anderszins. Ga hiervoor op zoek naar loopbaanadvies op maat; jouw universiteit of hogeschool heeft als het goed is een toegewijd carrièreteam voor je klaar staan om advies te geven.

Update je cv

Je cv moet een constant evoluerend project zijn, maar je moet het zeker wat extra aandacht geven nu je net bent afgestudeerd - dit is namelijk het moment waarop jouw activiteiten en resultaten vers in het geheugen liggen.

Formuleer en bouw je cv met duidelijk omschreven prestaties en vaardigheden die betrekking hebben op het gekozen beroep.

Je LinkedIn-profiel

Nu is ook het perfecte moment om jouw LinkedIn-profiel te aan te maken, als je dat nog niet hebt gedaan. Velen beschouwen dit als het moment waarop je echt de werkende wereld gaat betreden.

LinkedIn is heel anders dan andere sociale netwerken waaraan je misschien gewend bent, dus maak jezelf vertrouwd met de mogelijkheden door ook het artikel over LinkedIn-profielen te lezen.

Sollicitatiegesprekken voorbereiden

Interviewvaardigheden zijn ook van vitaal belang voor hen die onlangs een diploma hebben behaald. De kans is groot dat je hier nog niet heel veel ervaring mee hebt, maar deze tips helpen je bij het voorbereiden op jouw sollicitatiegesprekken. Jouw kansen zullen ook worden geholpen door zelf met een aantal vragen voor de interviewer op te komen dagen.

Hier vind je meer tips over het zoeken naar een baan of je voorbereiden op een sollicitatiegesprek. En heb je de baan gevonden, dan kan je hier advies lezen over je eerste werkdagen.

Carriere-advies - hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.