5 tips om te groeien in je carrière
Leestijd: 5½ minuut | Door Nicolet Out, Business Line Manager bij Hays
De meeste young professionals hebben een duidelijk beeld van waar ze naartoe willen. Realiteit is dat je moet groeien in je carrière om daar te kunnen komen. Maar hoe doe je dat en waar begin je? Nicolet Out, Business Line Manager bij Hays, deelt haar visie over groeien in je carrière en geeft daarbij 5 tips om zelf toe te passen.
- Stel een doel op en houd deze voor ogen
- Maak gebruik van je persoonlijke interesses
- Sta volledig achter je keuzes en ga ervoor, ook als het even tegenzit
- Durf fouten te maken
- Maak je ambities kenbaar en bespreekbaar
Verderop gaat Nicolet dieper in op bovenstaande 5 tips.
Wat is groeien in je carrière?
“Groeien in je carrière betekent voor mij een ontwikkeling doormaken als persoon, maar ook als professional. Het werken naar een doel wat je voor jezelf hebt gesteld en daarbij de noodzakelijke lessen leren en omgaan met tegenslagen.
Het werken aan je eigen kwaliteiten en verbeterpunten, waarbij je fouten durft te maken met een gezonde dosis zelfreflectie: dit ging nu fout, hoe kan ik dat in het vervolg anders doen? Wat is mijn aandeel in de situatie en wat kan ik daar aan veranderen?
Neem bijvoorbeeld het leidinggeven aan anderen. Zelf kan je daar een heel duidelijk beeld bij hebben van hoe het zou moeten. In de realiteit leer je echter dat jouw methode niet per definitie voor alle mensen werkt.
PROBEER DINGEN UIT EN DURF VRAGEN TE STELLEN
Soms heeft die methode niet je persoonlijke voorkeur, maar kan het je wel helpen om bijvoorbeeld je team op een juiste manier aan te kunnen sturen.
Ook hoort bij groeien in je carrière voor mij de bereidheid om eventueel eerst een stap terug te doen in je carrière in bijvoorbeeld functietitel, salaris of andere secundaire arbeidsvoorwaarden, om uiteindelijk stappen te kunnen zetten naar het doel wat je voor ogen hebt. Oftewel, een andere route durven te nemen om te bereiken waar je uiteindelijk naartoe wil.”
5 tips om te groeien in je carrière
1. Houd jouw doel voor ogen
Competenties, vaardigheden en talent zijn belangrijk wanneer je stappen wilt zetten in je carrière. Met persoonlijke commitment en een helder doel voor ogen zal je een duurzame ontwikkeling kunnen realiseren. Waar wil je staan over 3 jaar? 5 jaar?
“Ik merk dat sommige kandidaten het lastig vinden om van een doel op lange termijn een concreet, realistisch en praktisch plan voor henzelf te maken. Het advies wat ik hen geef is om het einddoel in ‘stukken te hakken’ en terug te beredeneren naar de dag van vandaag. Zo wordt vanzelf helder welke stappen er nodig zijn om een bepaald doel te bereiken.”
2. Maak volledig gebruik van jouw persoonlijke interesses
Maak gebruik van je persoonlijkheid om doelen te realiseren. Een doel is één ding, maar hoe je daar komt is een tweede. Waar word je blij van? Wat vind jij belangrijk en waar krijg je energie van? Welke van deze elementen moeten terugkomen in je rol?
Vervolgens kan je ook kijken naar de branche waar je deze rol vervult. In wat voor soort omgeving voel jij je het prettigst? Voel jij je als een vis in het water in een groot bedrijf of juist een kleiner bedrijf?
Een functietitel is heel breed, en vaak verschilt de inhoud per branche. Ga ook hierover in gesprek met jouw omgeving. Zij kennen jou goed en zouden je op weg kunnen helpen in welke omgeving jij zou passen.
3. Sta volledig achter je keuzes en ga ervoor
Eenmaal een duidelijk doel voor ogen? Sta er dan volledig achter en ga ervoor. Ga doelgericht te werk waarbij je uitgangspunten en ‘subdoelen’ voor jezelf stelt, zodat je weet waar je het voor doet. Leg je neer bij de keuzes die je maakt en maak daar een succes van.
DURF KEUZES TE MAKEN, VERKEERD KIEZEN IS NIET DIRECT HEEL ERG
“Het gras bij de buren lijkt soms groener. Denk je een verkeerde keuze te hebben gemaakt? Geef niet gelijk op, maar herinner jezelf aan wat jouw einddoel is. Als blijkt dat je écht een andere kant op wil gaan, doe dan eerst goede research.
Ga in gesprek met mensen die je meer kunnen vertellen over een bepaalde branche of functie. Neem een kijkje in verschillende keukens en creëer voor jezelf een totaalplaatje, zo weet je ook of en welke molshopen de kop op steken in die spreekwoordelijke groene tuin van de buurman.
Durf keuzes te maken, verkeerd kiezen is namelijk ook oké. Wanneer je zeker weet dat je iets anders wil, gooi dan je pad om. Of praat met een loopbaancoach wanneer je er niet uitkomt.”
4. Durf fouten te maken
Tijd om eerlijk te zijn naar jezelf. Welke competenties of skills vormen een struikelblok voor jou? Belangrijker nog, hoe zou je jezelf kunnen ontwikkelen hierin (en dus groeien)?
Uit je comfort zone dus, want daar is ruimte voor groei. Bekijk de situatie waarin je fouten maakt objectief en neem zoveel mogelijk inzichten daaruit mee.
Fouten maken is belangrijk
“Je kan je sneller ontwikkelen als je fouten maakt. Die learnings neem je niet alleen voor jezelf mee, maar ook voor een ander.
Het is niet leuk om fouten te maken, maar wel belangrijk om ook een andere kant mee te maken. Wat ging er fout? Wat is mijn aandeel daarin en hoe ga ik dat de volgende keer anders aanpakken?
Groeien betekent voor mij in het diepe durven stappen. Tegenslagen horen daarbij, alle trajecten hebben minder leuke dingen. Denk niet: ik stop ermee, maar houd jouw doel voor ogen en toon doorzettingsvermogen.
DE PERFECTE BAAN IS EEN ILLUSIE
Alle banen hebben leuke en minder leuke aspecten. Hier is het belangrijk dat je weet waar jouw interesses liggen, wat je belangrijk vindt in een baan én dat je met plezier elke dag naar je werk gaat!”
Successen vieren
Wanneer je met een duidelijk doel voor ogen aan de slag gaat, zal je ongetwijfeld ook te maken krijgen met tegenslagen of momenten waarop het even niet meezit.
Des te belangrijker om successen te vieren!
“Zelf zorg ik dat ik pieken echt benadruk. Ik deel successen met mijn omgeving, vrienden, familie en collega’s. Het is goed om even stil te staan bij het behalen van succes. Dit geeft motivatie om door te gaan en kun je goed gebruiken wanneer het even tegen zit.”
5. Maak jouw ambities kenbaar en bespreekbaar
“Het advies wat ik kandidaten mee geef, is om te durven vragen en te focussen op je doel. Durf te delen met jouw manager wat jij wilt. Durf te vragen wanneer je een stap kunt maken in functie of salaris en welke doelen je daarvoor moet behalen.”
Ben je nieuw in een organisatie of functie? Geef jezelf minimaal een jaar om je baan volledig onder de knie te krijgen en wees ondernemend. Ook kan je tijdens een sollicitatiegesprek het onderwerp al ter sprake brengen.
Zorg dat de verwachtingen voor beide partijen helder zijn, zo weet je zeker dat jullie op één lijn zitten. Is de organisatie op zoek naar een ambitieus persoon bij een bepaalde functie of hebben ze juist iemand nodig die voor langere tijd op dezelfde functie wil zitten?
“Alles is mogelijk. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat je er zelf in gelooft. Ik ben er heilig van overtuigd wanneer jij ergens in gelooft, dat je alles kunt bereiken.
Laat je inspireren door je omgeving. Nieuwe invalshoeken die ik opdoe door collega’s houden me scherp en geven energie. Zoek dus mensen op waarmee je kunt sparren!”
Over de schrijver
Nicolet Out - Business Line Manager
Na haar studie aan de Hogere Hotelschool startte Nicolet Out in de evenementenbranche, waarin zij zich bezig hield met het organiseren van feesten, meetings en congressen. In november 2015 maakte zij de overstap richting Consultant bij Hays in Amsterdam, waar zij in 2,5 jaar tijd is doorgegroeid tot Managing Consultant. In deze rol hielp zij Young Professionals met een eerste of volgende stap in hun carrière in de technische branche. Ondertussen is Nicolet doorgegroeid naar Business Line Manager en stuur zij in Amsterdam het team Office Support aan. |