Hoe mindfulness ons kan helpen beter samen te werken

"Mindfulness betekent op een specifieke manier aandacht geven; met opzet, in het hier en nu, en zonder oordeel." - Jon Kabat-Zinn, bedenker van Mindfulness-Based Stress Reduction.

Beter samenwerken door mindfulness - Hays.nl

 

Mindfulness komt van oorsprong uit de boeddhistische traditie en wordt meestal beoefend in de vorm van meditatieoefeningen. Als we de bovenstaande definitie toepassen op het dagelijks leven, betekent het in feite dat we doelgerichte en geconcentreerde aandacht geven aan het hier en nu, in ons persoonlijke of professionele leven - of in allebei.

Mindfulness op de werkvloer

In een werkomgeving heeft mindfulness de potentie om emotionele uitputting tegen te gaan, het werkplezier te vergroten, en een positieve invloed te hebben op hoe we samenwerken.

Mindful omgaan met collega's

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness gelinkt is aan een flexibele gedragsreactie. Met andere woorden: als je een verhoogd bewustzijn hebt van wat er om je heen gebeurt, is de kans groter dat je bewust en aandachtig voor een bepaalde reactie kiest in plaats van instinctief te reageren. Dat is een vaardigheid die uiteraard handig van pas komt bij het opbouwen van relaties op het werk.

Een voorbeeld. Stel je voor dat een collega zojuist een uitdagende taak heeft volbracht en u vertelt hoe blij hij/zij is dat het werk erop zit. In plaats van uw collega te feliciteren, uit u meteen us frustratie over het feit dat u niet bij het project betrokken bent geweest.

Wanneer u mindful met de situatie omgaat, kunt u het ook positiever aanpakken. Misschien kunt u eerst uw felicitaties overbrengen, en dan rustig uitleggen waarom u vindt dat u bij het project betrokken had moeten zijn. Vervolgens kunt u stappen voorstellen waardoor u in de toekomst nauwer met uw collega gaat samenwerken. Zo'n soort reactie is veel constructiever dan de aanvankelijke instinctieve uitbarsting, en komt alleen in u op als u aandacht hebt voor de situatie waarin u zich bevindt.

Mindful samenwerken in teamverband

Teaminteracties zijn mindful als de teamleden volledig gefocust zijn op wat er in het huidige interactiemoment gebeurt en hun collega's alle aandacht schenken, bijvoorbeeld door niet afgeleid te raken door smartphones of de gedachte aan ander werk. Als u daar de nadruk op legt, worden teamvergaderingen vaak korter en productiever.

Onderzoek heeft ook een verband aangetoond tussen mindfulnessoefeningen en een verbeterde empathie. Als u helemaal aanwezig bent bij anderen, is het makkelijker om de wereld door hun ogen te zien. Hoe meer we van vergadering naar vergadering hollen, constant crisissen bezweren en ons maar half concentreren op waar we mee bezig zijn terwijl we al denken aan wat ons te wachten staat, hoe moeilijker het wordt om het standpunt en de behoeften van andere mensen te begrijpen.

Ik beweer niet dat u de hele tijd mindful moet zijn. Het is een staat van opperste concentratie die niet de hele tijd vol te houden is. Soms moet u snel reageren zonder dat u alle nuances van de huidige situatie helemaal kan vatten. Toch kan het voor u en de mensen om u heen waardevol zijn als u af en toe kan switchen naar een toestand waarin u mindful met uw omgeving bezig bent.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.

Mindfulnessoefeningen

Met deze oefeningen ontwikkelt u op een leuke en positieve manier werken vanuit aandacht én innerlijke rust.