De weg naar Net Zero
Waarom we onze huidige medewerkers moeten bijscholen voor de groene economie
Voor de weg naar Net Zero is doorlopend actie nodig, om groene groei te stimuleren. In dit blog bekijken we de vele voordelen die het bijscholen van werknemers heeft en delen we de belangrijkste zaken om te overwegen voor de overgang naar een groene economie.
Leestijd: 3½ minuut | Door: Fiona Place - Group Head of Sustainability bij Hays
De overgang naar een groene economie – gericht op wat sociaal rechtvaardig is en het verminderen van schade aan het milieu – is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Mede gestimuleerd door het streven om in 2050 netto nul te bereiken.
Met dit doel in gedachte, is het interessant om op te merken dat 80% van de beroepsbevolking van 2030, nu al aan het werk is. Dus het huidige personeelsbestand speelt een essentiële rol bij het bereiken van deze duurzaamheidsdoelstellingen. Echter, in een recente enquête die wij hielden op LinkedIn kon slechts 40% van de respondenten bevestigen dat hun organisatie bezig was met bijscholing of werving, ter voorbereiding op ‘de groene transitie’.
Maar innovatie en technologie bieden mogelijkheden om de basis te leggen voor deze nieuwe economie en zorgen daarnaast voor een golf aan nieuwe banen.
Waarom ontwikkelen werknemers hun ‘groene’ vaardigheden?
Uit het Learning Mindset Report 2022 van Hays en Go1 blijkt dat 83% van de werknemers nieuwe vaardigheden wil leren. Ondertussen, volgens dit artikel van Deloitte, is de klimaatcrisis de belangrijkste zorg onder jongeren, na de kosten van levensonderhoud.
Bovendien heeft de Internationale Arbeidsorganisatie voorspeld dat tegen 2030 tot 24 miljoen banen kunnen worden gecreëerd als gevolg van de groene economie. Aangezien er een tekort aan ‘groene vaardigheden’ zal zijn, is het logisch dat de betrokkenen de mogelijkheid wordt geboden om zich bij te scholen.
Een collega van mij, Jennifer Henry, is onlangs aangesteld als leider op het gebied van duurzaamheid voor Hays Frankijk, na actieve bijscholing om haar kennis en begrip van duurzaamheid te ontwikkelen.
Ze legt uit: “Ik besloot om mijn vaardigheden bij te schaven toen ik geïnteresseerd raakte in de onderwerpen die horen bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), vooral op het gebied van milieu. In het begin was het voor mijn persoonlijke kennis om de concepten van broeikaseffect en klimaatverandering te begrijpen. Tegelijkertijd waren onderwerpen als welzijn op het werk en medewerkersbetrokkenheid erg belangrijk voor mij.”
Het is echter belangrijk om na te denken over hoe we deze banen definiëren. Als er nieuwe rollen worden gecreëerd, moeten we deze niet zien als ‘groene’ banen, terwijl bestaande onaangetast blijven. In de groene economie hebben we allemaal vaardigheden en kennis nodig op het gebied van duurzaamheid. Daarom is bijscholing en training voor iedereen noodzakelijk.
Waarom zou mijn organisatie haar medewerkers moeten bijscholen voor de weg naar Net Zero?
Bijscholing gaat niet over het overstappen naar een geheel nieuwe sector. In plaats daarvan kunnen organisaties profiteren van de kennis en ervaring die hun personeel al heeft, en eenvoudigweg hun vaardigheden verbeteren, waar zowel werknemer als werkgever baat bij hebben.
Jennifer vervolgt: “Als een organisatie heden ten dage één kant van MVO verwaarloost, verliest ze aantrekkingskracht voor consumenten, klanten, investeerders en kandidaten – het is niet meer duurzaam!
We merken dat veel organisaties hun communicatie en, beetje bij beetje, hun producten veranderen. Op een professioneel niveau, als de medewerkers zich bewust zijn van deze concepten, zullen ze in staat zijn om efficiënt te denken en acties te implementeren binnen hun organisatie.”
Een van de belangrijkste aspecten die Jennifer aanhaalt, is het aantrekken en behouden van talent. Volgens het eerder genoemde Deloitte rapport, beweert 48% van Gen Z en 43% van de millennials dat ze druk uitoefenen op hun werkgevers om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Maar respectievelijk slechts 18% en 16% is het er sterk mee eens dat hun organisaties het serieus nemen.
Mijn collega Sandra Henke heeft het belang van een Employee Value Proposition al onderzocht en uitgelegd dat leermiddelen en een groene betrokkenheid een groot deel van het huidige personeelsbestand aanspreken.
De volgende stap: bereid uw medewerkers voor op de groene economie
Over het benutten van de kracht en passie van uw mensen heb ik eerder een artikel geschreven. Maar, het ontwikkelen van de vaardigheden van uw medewerkers zal beperkt blijven als uw organisatie zelf niet toegewijd is.
Zelfs als u net aan uw Net Zero-reis begint, moet u ervoor zorgen dat u doelen stelt en dat u zich daaraan houdt. Geen greenwashing!
Eerlijke betrokkenheid zal ook helpen bij het aantrekken van toptalent, maar het is belangrijk om de juiste mensen te vinden. Integreer 'groen denken' in uw wervingsstrategie door bij het aannemen van personeel rekening te houden met groene vaardigheden en een sterke leermentaliteit. U kan redelijkerwijs niet verwachten dat sollicitanten al over vaardigheden beschikken, maar leervermogen is belangrijk.
Zoals bij elk personeelsbestand is diversiteit belangrijk. Dat geldt in dit geval ook voor de rollen zelf. Tijdens een recent gesprek op de Tomorrow's Net Zero Conference (voorgezeten door Paul Gosling, National Director for Sustainability bij Hays in het Verenigd Koninkrijk), legde Michelle Sacks uit:
"We hebben het vaak over hooggeschoolde banen en goedbetaalde banen in nieuwe sectoren, maar er zijn overal kansen. We moeten ervoor waken dat degenen die zichzelf misschien in lager geschoolde banen zien denken: “Dat is niets voor mij!”. Het is echt belangrijk dat we een hele reeks kansen kunnen laten zien.”
De realiteit is dat de overgang naar een groene economie al is begonnen en organisaties die hun aanpak niet veranderen, zullen achterblijven. Het opleiden van werknemers met groene vaardigheden, evenals het aannemen van kandidaten met het vermogen om te leren, is nu een must. Het zal u niet alleen helpen om talent met een passie voor duurzaamheid aan te trekken en te behouden, maar het zal ook uw bedrijf, en de reis naar Net Zero, ten goede komen.
Wanneer u het juiste talent nodig heeft, hebben wij de expertise om u te helpen.
Vacature aanmelden (vrijblijvend)