Laat generaties van elkaar leren voor duurzame groei
Leestijd: 3½ minuut | Door Hays Marketing
Hoewel het cijfer hetzelfde bleef, verandert er in de praktijk juist heel veel. Robert van Veggel, Managing Director van Hays Nederland, over de trends, ontwikkelingen en bewegingen op de arbeidsmarkt in een uitzending van Hays Open Studio.
De economie zit in de lift en dat is ook terug te zien in de Global Skills Index. “Dankzij de economische opleving, zijn er op de mondiale arbeidsmarkt een miljoen extra banen voor hoger opgeleiden bijgekomen in het afgelopen jaar”, vertelt Van Veggel. “Tegelijkertijd nam de hoeveelheid beschikbare vacatures in 2016 ook toe. Bedrijven hebben dus nog steeds moeite om de juiste talenten te vinden. Zeker in sectoren als bijvoorbeeld engineering en IT.”
Grotere groep, kleinere vijver
Deze bewegingen hebben onder meer te maken met de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en de toenemende digitalisering, volgens Van Veggel.
“Doordat ouderen later met pensioen gaan en dus langer doorwerken, verruimt de arbeidsmarkt. Er zijn dus meer mensen beschikbaar voor werk, maar dit zijn niet altijd de professionals waar bedrijven en organisaties naar zoeken. De digitalisering van ons werk, versterkt dit effect. Wie wil blijven meetellen op de arbeidsmarkt, moet mee in de digitale ontwikkelingen en in staat zijn om die te integreren in zijn of haar werk. Niet iedereen lukt dat. Denk bijvoorbeeld aan de groep lager opgeleide ouderen.
De potentiële groep werknemers wordt dus groter, terwijl de vijver waaruit bedrijven graag vissen per saldo juist kleiner wordt. Dat staat op gespannen voet met elkaar. Het is daarom belangrijk om de mensen achter de cijfers te blijven zien en te zorgen dat zo veel mogelijk mensen kunnen blijven meedoen.”
Generaties verbinden
Van Veggel ziet voldoende kansen en mogelijkheden op dit op te lossen.
“Dat vraagt wel om een nieuwe mindset bij bedrijven”, legt hij uit. “Het is de kunst om niet de baan, maar de persoon centraal te stellen. Een deel van de oplossing ligt in de verbinding van de generaties in je organisatie. Kijk eens goed welke generaties werkzaam zijn binnen je bedrijf. Dat zijn er vaak drie of vier. Bespreek met je medewerkers waar zij behoefte aan hebben, hoe zij hun werk het beste kunnen uitvoeren en hoe ze elkaar daarbij kunnen helpen. Als je dat in kaart hebt, kun je bijvoorbeeld een mentorprogramma starten, waarbij je de generaties aan elkaar verbindt. Koppel bijvoorbeeld een millennial aan een oudere medewerker. De oudere kan zijn of haar ervaring overbrengen op de jongere collega. En het jonge talent leert de ervaren collega hoe om te gaan met de huidige digitale mogelijkheden.
Zo maak je van digitalisering een kans, haal je het beste uit mensen en neem je ze mee in de wereld van de toekomst. Zo laat je niet alleen mensen groeien, maar ook bedrijven en de economie als geheel.”
Kennismigranten
Deze manier van werken, vraagt om investeren. Dankzij de vlot draaiende economie kan dat nu ook, vindt Van Veggel. “De Global Skills Index laat zien dat de loondruk in Nederland laag is, de lonen stijgen dus niet snel. Dat geeft bedrijven de ruimte om te investeren in opleiding en kennis van hun medewerkers." En wanneer het gaat om investeren in mensen, kunnen bedrijven verder kijken dan nu vaak wordt gedaan.
Van Veggel: “Op dit moment werken wereldwijd 240 miljoen mensen in een land waar ze oorspronkelijk niet vandaan komen. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking. Een behoorlijk percentage en dit groeit. Van de migranten die bijvoorbeeld nu naar Nederland komen, is een derde hoogopgeleid. Bedrijven die deze kennismigratie omarmen, openen een wereld aan mogelijkheden als het gaat om het aantrekken van nieuwe talenten. Nederland heeft bovendien van oorsprong een open en internationaal georiënteerde cultuur. Dat biedt een uitgelezen kans om ons aan de wereld te tonen als een prettig land om in te wonen en te werken. Daarmee kan een vliegwieleffect ontstaan, waarbij we als vanzelf internationaal talent gaan aantrekken.
Dit vraagt niet alleen om een nieuwe mindset van bedrijven, maar om een nieuwe mindset van de BV Nederland. Met een menselijke kijk op arbeid, mogelijkheden voor vast én flexibel werk en de juiste wet- en regelgeving. Laten we daar met z’n allen aan werken. En erop letten dat niemand achterblijft, want we hebben ieders talent nodig om succesvoller te worden en te blijven. Dat is uiteindelijk in het belang van iedereen: werkgevers en werknemers. Waar die ook zijn gevestigd of vandaan komen.”
Career coach
We help you through all stages of your career. Read more about:
Check your salary
Hays & our approach
Applying for a job can be a big step so we understand you might want to know more about who we are and how we work.
- ► View our job application process
- ► Read more about Hays
The Power of Hays
In this video we show how Hays can help you power your career.