Carrièreplanning: vloek of zegen?

Een gedegen carrièreplanning is een zegen voor professionals die nog twijfelen over waar ze naartoe willen of niet weten hoe ze hun doel kunnen bereiken. Toch brengt een planning voor je carrière ook een risico met zich mee: hoe houd je je ogen open voor andere kansen? Hoe weet je of een carrièreplanning bij jou past?


Leestijd: 2½ minuut | Door Hays Human Resources

Hoe en wanneer carrièreplanning inzetten?

Ten eerste is het belangrijk om aan te geven dat het altijd waardevol is om even stil te staan om rustig te kijken waar je heen wil en om na te denken over hoe je daar kunt komen. Stel jezelf de onderstaande drie vragen om erachter te komen hoe en wanneer jij carrièreplanning in moet zetten.

  • Heb je een doel of alleen een planning in gedachten?
  • Kies je voor de lange of de korte termijn?
  • Ben je van nature een planner?

Doel of planning?

Een doel opstellen is iets heel anders dan een planning maken.

Een planning zorgt er namelijk voor dat er vaak maar één pad bewandeld wordt, terwijl er misschien wel vijf zijn.

Een doel is bijvoorbeeld het bereiken van een bepaald functieniveau binnen een specifiek aantal jaar. De planning om dat te bereiken moet flexibel zijn, maar moet wel richtlijnen bieden.

Het is dus wel waardevol om realistische doelen op te stellen, maar het is belangrijk om daar vervolgens een gedegen en ‘open’ planning voor in te richten.

Zorg er daarbij wel voor dat je je ogen altijd openhoudt tijdens het volgen van de planning en laat je doelstelling niet vallen wanneer de planning niet gevolgd kan worden. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Korte of lange termijn?

Een langetermijnplanning is minder raadzaam, omdat je hiermee wellicht mooie mogelijkheden over het hoofd ziet, omdat je vasthoudt aan je plan.

Langetermijndoelen, in plaats van -planning, zijn daarentegen helemaal niet verkeerd. Het zorgt ervoor dat je richting en ambitie hebt.

Maar pin jezelf dan niet vast op specifieke planning die je vertelt waar je precies moet staan over vijf jaar, want niemand weet precies hoe de situatie er dan uitziet en hoe dat jouw doelen beïnvloedt.

Hoe doe je je boodschappen?

Daarnaast is het de vraag of plannen bij jou past. Voor sommige mensen werkt plannen nu eenmaal beter dan bij anderen. Voor mensen die houden van structuur en zekerheid is het opstellen van een carrièreplanning een ideale manier om rust te vinden, terwijl een planning voor mensen die houden van vrijheid een negatief effect hebben.

Bent je het type dat alleen haalt wat er op je boodschappenlijstje staat, of vertrek je liever op de bonnefooi naar de supermarkt? Voor de mensen die allerlei lekkers halen, maar het avondeten vergeten is het raadzaam om een meer planmatige aanpak uit te proberen. Geen nood als het je niet direct lukt, elk ingrediënt is immers weer een stap dichterbij het doel.

Maak je carrièredoelen SMART

Een carrièreplanning opstellen kan dus zeker werken, zolang je maar realistisch blijft over wat je wil bereiken.

Met de SMART methode zorg je er automatisch voor dat je realistische en haalbare doelen opstelt, in plaats van onmogelijke wensen op lange termijn. Het is noodzakelijk om te weten waar je heen wil om erachter te komen welke stappen je moet zetten om daar te komen.

In het artikel over de SMART methode is de R een belangrijk onderdeel: blijf realistisch. Want het is onmogelijk om te weten waar je over vijftien jaar exact staat. Op zo’n lange termijn komen er altijd externe factoren in het spel en is een langetermijnplanning van vijftien jaar gedoemd om te mislukken. Blijf dus realistische doelen opstellen en stem daar je carrièreplanning op af.

Volg onze gratis carrièreplan training of lees meer over persoonlijke ontwikkeling.

Search jobs

We believe the right job can change your life.