Regenboog-ouderschap: moeten bedrijven verder gaan dan de wettelijke vereisten?

Bedrijven zijn gaan inzien dat het ondersteunen van het ouderschap van werknemers leidt tot meer toegewijde en tevreden werknemers. Het in evenwicht brengen van werk en ouderschap vereist effectieve organisatie, maar het heeft vaak raakvlakken met het bedrijfsleven, zoals verlof, familiegebeurtenissen en flexibele roosters. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor hun werknemers te garanderen en hen te ondersteunen bij het aangaan van deze uitdagingen.

 

In een heteronormatieve omgeving worden veel homoseksuele ouders over het hoofd gezien en kunnen ze hun status niet laten gelden. Hoewel ze niet biologisch verwant zijn aan hun kind, spelen ouders van hetzelfde geslacht een cruciale rol in de opvoeding. Ouderlijke erkenning geeft rechten en verantwoordelijkheden, maar zonder zichtbaarheid kunnen LGBTQI+ werknemers deze rechten niet opeisen.

ZONDER ZICHTBAARHEID NODIGT ONRECHT ZICHZELF UIT

Dit gebrek aan erkenning strekt zich uit tot voordelen zoals gezinsvakanties, terug-naar-school bonussen en vakantiebonnen. De wettelijke status van een gezin bepaalt of een gezin in aanmerking komt en welke bijdragen worden betaald, wat belangrijke overwegingen zijn in tijden van inflatie en financiële voorzichtigheid.

Hoewel er vooruitgang is geboekt in het erkennen van nieuwe vormen van ouderschap, worden de voordelen van ouderschap van hetzelfde geslacht vaak verwaarloosd door bedrijven.

NEUTRALITEIT IS NIET LANGER GENOEG

Het Observatory of Parenthood in the Workplace meldt dat bijna 20% van de LGBTQI+-personen vijandigheid voelt tegenover homoseksuelen op het werk en 67% vermijdt om zichtbaar te zijn uit angst voor repercussies op de carrière. Daarnaast is 26% slachtoffer of getuige geweest van homofoob gedrag zonder consequenties voor de verantwoordelijke partijen in 92% van de gevallen.

Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor bedrijven om LGBTQI+ werknemers actief te ondersteunen en zich te positioneren als bondgenoten. Werknemers aanmoedigen om zichzelf te zijn, kan een inclusieve omgeving bevorderen. Bedrijven kunnen verschillende stappen zetten om dit te bereiken:

1. Neem 'regenboog'-ouderschap op in bedrijfsdocumentatie en ouderschapsgidsen.

2. Implementeer gelijke behandeling voor verlof om gezinsredenen.

3. Ondersteuning bieden bij terugkeer na zwangerschaps-, adoptie- of ouderschapsverlof.

4. Nodig partners uit voor familie-evenementen die door het bedrijf worden georganiseerd.

5. Zorgen voor eerlijke sancties zonder slachtofferschap of stigmatisering.

6. Rapporteer inbreuken op de privacy van collega's aan de juiste kanalen.

7. Erken dat er geen pasklaar model is voor ervaringen met regenboog-ouders.

BEDRIJVEN DIE HET VOORTOUW NEMEN

Hays, als onderdeel van het Comité voor het Ouderschap van Bedrijven, zet zich in voor het bieden van praktische oplossingen die gelijke rechten en behandeling garanderen voor alle werknemers, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Bianca Stringuini, Global Director for Diversity, Equality and Inclusion bij Hays, benadrukt het belang van het creëren van een inclusieve omgeving waarin LGBTQI+-gemeenschapsleden zich volledig kunnen inzetten voor hun werk. Dankzij inclusie kan diversiteit gedijen en worden mensen aangetrokken die het gevoel hebben erbij te horen, eerlijk en mentaal veilig te zijn om problemen aan te pakken en te bespreken.

Zoek vacatures

Wij geloven dat de juiste baan je leven kan transformeren.
 
 

 

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl