Fileleed en werkstress

Fileleed en werkstress - Hays.nlLeestijd: 2½ minuut | Door Hays HR

Meer dan duizend kilometer file. Er lag geen sneeuw, de hoeveelheid ongelukken viel mee maar vooruit: de wintertijd was net ingegaan waardoor automobilisten in het donker naar huis reden. Het was alleszins een ‘normale werkdag’. Toch stond er op het hoogtepunt van de avondspits ruim duizend kilometer file. Een bron van stress en dat is ongezond. Voor mensen, voor bedrijven, voor onze economie.

Aantrekkende economie

Een van de redenen van de groeiende files, is de aantrekkende economie.

Gelukkig is een groot deel van de beroepsbevolking aan het werk. Maar daarmee dus ook mobiel. En in de periode tussen eind oktober en kerst neemt bijna niemand vrij. Het recept voor lange rijen op de wegen.

Dit kost ons niet alleen tijd, maar ook energie, stress en geld. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) berekende onlangs dat de toename van de files de Nederlandse maatschappij jaarlijks 3,7 miljard euro kost. Die kosten worden volgens het instituut niet alleen betaald door bedrijven, maar ook door personen.

We vertrekken bijvoorbeeld eerder van huis of moeten omrijden om files te vermijden. De experts voorspellen bovendien dat dit probleem de komende jaren nog groter wordt. Het wegverkeer neemt zowel dit als volgend jaar toe met 1,7% en in de jaren daarna nog eens jaarlijks met 1,2%.

De tijd lijkt rijp voor nieuwe oplossingen en slimmere manieren van werken. Of blijven we file-records verbreken? Gaan we door met stressen om tijdverlies? En blijven we tijd, geld en energie verkwisten?

Reistijd versus kwaliteit: het gaat om de balans

Natuurlijk, simpele oplossingen zijn er niet. Maar werkgevers en professionals kunnen experimenteren met andere manieren van werken.

Dat betekent niet dat iedereen ineens alleen maar vanuit huis gaat werken. Contact met collega’s is belangrijk en nuttig. Tenminste: als je hier vooraf goed over nadenkt. En als het evenwicht bewaard blijft. Wanneer de balans tussen werk en privé zoek is, kost het mensen niet alleen veel tijd, maar ook een hoop stress. In het onderzoek rond ‘work & wellbeing’ dat Hays recent uitvoerde staat verstoorde werk/privé-balans in de top 5 van stressfactoren bij medewerkers.

Ook ik sta regelmatig in de file en als het tegenzit, ben ik zo’n dag drie uren kwijt aan reistijd. Maar wanneer ik weet dat ik naar kantoor ga, omdat ik waardevolle meetings heb met collega’s die het waarderen dat ik ze persoonlijk tref, dan doe ik dat graag. Rijd ik echter alleen naar kantoor om vervolgens de hele dag in mijn eentje achter mijn laptop te zitten, dan zijn diezelfde reisuren zonde van de tijd.

Experimenteren met flexibel werken

Nu de winter voor de deur staat, is de ideale tijd aangebroken om binnen bedrijven en organisaties eens flink te experimenteren met flexibel werken.

Vergader een keer via Skype, plan een call of spreek juist bewust af met collega’s op kantoor om diepgaander op zaken in te gaan. Hiervoor is geen vast recept, binnen elk bedrijf zal de juiste mix tussen werken op locatie of vanuit huis anders zijn. Maar alleen door dit uit te proberen, ontstaat de perfecte werkwijze voor de mensen in die organisatie. Op die manier krijgen professionals meer grip op de balans tussen hun werk en hun privéleven, waardoor zij minder gestrest met meer productief zullen zijn.

Minder fileleed, minder kosten voor de Nederlandse economie en meer geluk en gezondheid voor onze beroepsbevolking.

En wanneer je af en toe toch in de file staat: maak er dan het beste van. Dankzij de radio, diensten als Spotify en talloze podcasts kun je altijd iets afspelen waar je plezier aan hebt, of wat van leert. Zo wordt filetijd, tijd voor ontspanning en ontwikkeling.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.