De professional paradox

De professionele paradox - Hays.nlLeestijd: 2½ minuut | Door Hays HR

Zitten er grenzen aan groei? Op de arbeidsmarkt is dat zeker het geval. De economie trok in 2017 flink aan en daarmee nam het tekort aan goedopgeleide professionals toe. Sterker: vele sectoren ervaren een schreeuwende schaarste.

Dit zagen recruitment specialisten en het bedrijfsleven al aankomen, maar een oplossing voor dit probleem is niet eenvoudig.

Nieuwe lijntjes uitgooien

Wie talenten wil binnenhalen en vasthouden, zal slimmer en strategischer te werk moeten gaan.  Het gebruikelijke proces van het matchen van kandidaten en werkgevers op basis van competenties, kwalificaties en ervaring, trekt toppers niet meer over de streep. Zij kunnen kiezen en doen dat op hun eigen voorwaarden.

Werkgevers die talenten willen raken, spreken hen het beste aan op hun ontwikkelmogelijkheden. En dan niet extrapoleren op de bestaande carrièrelijn van een kandidaat, maar nieuwe lijntjes uitgooien. Out-of-the-box durven denken.

Tekort of overschot?

Hoe? Door als organisatie een bredere blik op recruitment en talent te ontwikkelen.

Dit is voor bedrijven nog een vergaande stap: het betekent dat je niet zozeer kijkt naar de bewezen kwaliteiten van een kandidaat, maar naar het onbenutte potentieel.

Veel talenten zitten klem. Er zijn voldoende professionals die interesse hebben in mooie banen bij bedrijven, maar zij krijgen die kansen niet vanwege het ontbreken van de juiste ‘vinkjes’. Dit noem ik ook wel de ‘professional paradox’: er is een tekort aan professionals die één op één voldoen aan de aangeboden banen en tegelijkertijd is er een overschot aan professionals die graag wat anders willen gaan doen om zich verder te ontwikkelen.

Maar voor veel werkgevers geldt: resultaten uit het verleden, zijn een garantie voor de toekomst. Dat betekent nu een toekomst met tekorten.

Niet afwijzen

Slimme werkgevers tonen lef en kijken creatiever en vanuit een breder perspectief naar mensen.

Neem bijvoorbeeld een technologisch bedrijf. Uiteraard heeft zo’n organisatie een grote behoefte aan technisch geschoold personeel. Maar in een dergelijk bedrijf lopen ook veel projectmanagers rond. Die hoeven niet allemaal een diepgaande technische achtergrond te hebben. Sterker: het is zeer effectief als zij in hun rol juist goed kunnen omgaan met mensen. Zo’n bedrijf kan moed tonen door een deel van hun projectleiders in andere branches te gaan werven.

Haal bijvoorbeeld een geweldige projectmanager binnen uit de financiële sector. Die branche laat nu talloze talenten gaan vanwege reorganisaties. Door zo’n professional niet af te wijzen op zijn of haar gebrek aan technische kennis, kan het tech-bedrijf veel winnen. Het krijgt niet alleen een kundige professional, maar ook iemand die een andere blik heeft en nieuwe kennis inbrengt.

Voor je het weet, krijg je geweldige ideeën om kosten te besparen.

Positieve cyclus

Heeft u in uw bedrijf nog een tekort aan de juiste mensen? Doorbreek de professional paradox en creëer met creativiteit een overschot waaruit het moeilijk kiezen is. Bedrijven die daarin slagen, behalen niet alleen voordeel op de concurrentie, ze kunnen ook weer groeien en worden dankzij deze vernieuwende aanpak waarschijnlijk een ‘thought leader’ in hun markt. Daarmee versterken ze hun reputatie en worden weer aantrekkelijker voor talent. Zo stijgt de aantrekkingskracht van je bedrijf en vergroot je vijver waarin je vist in een en dezelfde cyclus.

Durven doorbreken. Dat wordt het devies. Gewoon doen.

Volg Hays op social media

Follow Hays on LinkedIn - Hays.be
Volg Hays op Facebook - Hays.nl
Volg Hays op Instagram - Hays.nl

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

  •  
    Door dit formulier in te vullen bevestigt u dat u op de hoogte bent van ons Privacybeleid waarin wordt uitgelegd wat we met uw persoonlijke gegevens doen.

     

Ik heb een vacature

Wij geloven dat de juiste kandidaat een organisatie kan veranderen.