Download uw Hays Journal
Blockchain; hoe vormt dit onze toekomst?
Leestijd: 8 minuten | Verschenen in de Hays Journal 15
Zelfs de meest fervente technofoob zal inmiddels hebben gehoord van de Bitcoin, gezien de hoeveelheid aandacht die de cryptocurrency de afgelopen jaren heeft gekregen. Hoewel blockchain, de technologie waarmee Bitcoin transacties worden geregistreerd, minder vaak de krantenkoppen haalt, zal dit systeem de komende jaren een nog veel grotere impact hebben op de manier waarop we leven en werken.
Eerder dit jaar zei Andrew Spence, HR Transformation Director van Glass Bead Consulting in Unteash News: “Van alle opkomende technologieën is blockchain de minst spannende, maar wel de meest potentieel impactvolle op de samenleving. Blockchain voert geen gesprek met je, het zal geen 3D print van je huis maken of je nierstenen met uiterste precisie wegsnijden terwijl de chirurg ondertussen geniet van een kop thee. Qua technologie is het ongeveer net zo spannend als een relationele database.”
Wat is blockchain?
“Blockchain is in essentie een middel om transactionele informatie te registreren, waarbij een gedistribueerd, gedecentraliseerd en gedigitaliseerd grootboek van alle vermeldingen wordt gecreëerd”, aldus Seth Robinson, Senior Director Technology Analysis bij het Amerikaanse IT-orgaan CompTIA. “Voor een bepaalde activiteit wordt op elk knooppunt in een distributienetwerk een kopie van het grootboek met alle transacties bewaard.” legt hij uit. “Ten minste 51 procent van de andere partijen in de blockchain verifiëren de transacties die plaatsvinden, wat betekent dat het bijna onmogelijk is om deze te veranderen en dat ze veilig zijn. Iedereen bezit een deel van de blockchain, waardoor vertrouwen bij consensus mogelijk is.”
Dit betekent niet alleen dat alle informatie voor iedereen met de vereiste machtigingen toegankelijk is, maar ook dat dergelijke data geverifieerd kunnen worden. “De beveiliging van belangrijke informatie wordt gewaarborgd door een gemeenschap. De cryptografie die wordt gebruikt om de informatie in het grootboek te plaatsen, maakt het praktisch onmogelijk om het op langere termijn te veranderen”, legt Dr. Mark Kennedy, Associatie Professor aan het Imperial College Londen uit.
Blockchain; hoe kunnen we dit toepassen in HR?
Terwijl de gevolgen van blockchain voor de financiële sector bekend zijn, zijn er ook een aantal potentiële toepassingen van deze technologie op andere werkgebieden. Misschien wel het meest voor de hand liggende en meest haalbare met mogelijk belangrijke gevolgen voor het recruitmentproces, is het verifiëren van identiteit, kwalificaties, referenties en ervaringen van individuen. “Wanneer iemand nu solliciteert naar een baan, hebben we informatie over zijn of haar opleiding en werkervaring. Informatie die je over het algemeen ook op LinkedIn ziet”, zegt Kennedy. “Het is echter wel altijd de vraag in hoeverre deze informatie authentiek is. De meeste mensen zijn eerlijk, maar sommigen zullen zichzelf verkopen en dingen zeggen die niet helemaal kloppen met de werkelijkheid of verkeerd geformuleerd zijn. Als je een proces hebt om de authenticiteit van mensen en informatie te testen én je maakt het onmogelijk om dit proces te veranderen of te ondermijnen, druk je aanzienlijk de recruitment- en contractkosten. Dat geldt bovendien ook voor de te maken kosten bij het aannemen van de verkeerde persoon.”
Blockchain zou ook het concept van referenties doen kunnen omslaan, meent Jacky Carter, Group Digital Engagement Director bij Hays. “Referenties aanvragen, zoals wij vandaag de dag kennen, zal waarschijnlijk verdwijnen omdat blockchain de behoefte aan verificatie van werkervaring en kwalificaties zal vervullen. Zodra iemand bijvoorbeeld een diploma heeft behaald zal hij of zij het gewoon in blockchain plaatsen en hoeft het daarna nooit meer geverifieerd te worden. Het gaat er niet om óf het HR zal beïnvloeden, maar hoe snel het zal gebeuren.”
Spence is van mening dat blockchain belangrijke gevolgen kan hebben voor zowel kandidaten als werkgevers. “Als we eigenaar zijn van onze eigen achtergrondkwalificaties, zoals universitaire titels, en deze laten verifiëren en coderen in blockchain zodat ze niet kunnen worden gewijzigd, bouwen we een eigen profiel van werkverleden op dat we kunnen monetariseren met recruiters”, zegt hij. “Deze peer-to-peer, gedecentraliseerde netwerkplatformen zetten het model op zijn kop.” Er zijn al pogingen gedaan door bedrijven, waaronder Appii en Indorse, om platformen te ontwikkelen die de werkgeschiedenis en kwalificaties kunnen verifiëren. Uit onderzoek door CompTIA blijkt dat 51 procent van de early adopters momenteel blockchain technologie gebruikt om identiteiten te verifiëren.
De mogelijkheden uitbreiden met blockchain
Blockchain biedt ook mogelijkheden voor HR en recruitment om nauwkeuriger potentiële kandidaten te identificeren voor zowel interne als externe rollen, meent Raj Mody, Partner in PwC’s HR consultancy business. “Op dit moment is het vrij complex om talent te matchen met de juiste plek in een organisatie, en nog complexer om dit op een geverifieerde wijze te doen”, zegt hij. “Tijd is wellicht geen overbodige luxe, want de snelheid waarmee diensten worden geleverd levert misschien het enige concurrentievoordeel op. Als dat het geval is, kan je met het gebruik van blockchain de kracht van jouw personeelsbestand echt begrijpen en goed tot zijn recht laten komen. Je zou het kunnen zien als onderdeel van resourcing, maar dat dekt de lading niet; het gaat meer om talent.”
Het is aannemelijk dat organisaties steeds meer gebruik maken van de gig-economie, en dat het steeds gebruikelijker wordt voor individuen om te freelancen. “Bedrijven kunnen uiterst specifieke criteria gebruiken om de persoon te vinden die zij zoeken. Zij kunnen zoeken naar geverifieerde referenties, ervaring, beschikbaarheid en zelfs persoonlijkheidstypen”, stelt Kyle Kemper, Executive Director van The Blockchain Association of Canada. “Geschikte kandidaten ontvangen dan een push notificatie en kunnen vervolgens kiezen om een aanbod te accepteren dan wel af te wijzen.”
Hij voegt daaraan toe dat het gebruik van Artificial Intelligence tools dit proces verder vereenvoudigen, met machines die beschikbare contractors voorstellen waarvan de referenties al zijn geverifieerd door blockchain.
Een logische uitbereiding hiervan is om blockchain technologie te gebruiken ter ondersteuning van de contracten zelf, de zogenaamde ‘slimme contracten’. “Waarom zouden we papieren en handmatige levering van contracten hebben, waarbij menselijk handelen is vereist, om te bepalen of een contract al dan niet is nagekomen?”, vraagt Mody zich af. “We kunnen contracten zodanig programmeren dat acties worden uitgevoerd op het moment dat er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo kun je bijvoorbeeld bonussen uitkeren aan werknemers op basis van de werking van slimme contracten.”
Dit zou het meest revolutionaire terrein zijn, meent Gareth Brown, Senior Manager bij Deloitte’s human capital consultancy business, dat in Nederland is gevestigd. “Het vermogen om een contract met een individuele werkgever aan of uit te zetten en de mogelijkheid om voorwaarden vooraf te kunnen definiëren, kan een grote aantrekkingskracht hebben op zowel werknemers als werkgevers.” Brown wijst op het feit dat werkgevers de werknemer niet in payroll systemen hoeven op te nemen en dat zij niet door langdurige inkoopprocessen hoeven te gaan.
Procesrevolutie
Maar de potentie om HR te veranderen gaat verder dan recruitment. Mody gelooft dat blockchain kan worden gebruikt als basis voor het vastleggen van alle informatie over werknemers, van voordat zij zich bij het bedrijf aansloten tot bij hun vertrek. “Hoe we denken over blockchain is als een levenscyclus benadering,” zegt hij. “Voordat je een werkaanbieding krijgt, moet je eerst een reeks van interviews afleggen en door een kwalificatie- en validatieproces, waarbij input van derden nodig kan zijn. Dan kom je in de on-boarding terecht en kunnen er aanvullende taken zijn die je moet voltooien zoals trainingsrapporten of compliance-vragenlijsten, en die informatie zal worden verzameld. Je gaat vervolgens door met je werk en doorloopt prestatiebeoordelingen, bijscholing, loopbaan- en baanveranderingen en je hebt doelstellingen en beoordelingen over verschillende perioden.”
"Dat hele proces en de data vereisen dat veel verschillende partijen met elkaar communiceren. En dit gaat door tot je uiteindelijk uit dienst treedt, wanneer er misschien een overdracht is en het hele proces moet worden vernieuwd. Blockchain kan de ervaring met HR-procedures zoals wij die vandaag de dag kennen, drastisch vereenvoudigen. "
Dan is er ook de mogelijkheid om blockchain uit te breiden naar de loonlijst. “Dat is waarschijnlijk een paar stappen verder in de toekomst, maar er zijn al voorbeelden waarbij er vanuit wordt gegaan dat de bitcoin- en cryptocurrencymarkt stabiel genoeg is om de payroll op te zetten”, aldus Brown. “Op de lange termijn, wanneer die markten stabiliseren, kan ik me voorstellen dat we meer payroll-technologie zien op basis van blockchain.”
Maar, elke stap in deze richting moet zeer veilig zijn en uitvoerig getest voordat organisaties bereid zijn om het voor deze doeleinden te gebruiken, meent Carter. “In het geval van Hays, zouden wij 100 procent tevreden moeten zijn met de stabiliteit en de veiligheid van elk systeem voordat we het implementeren – wij hebben te maken met de broodwinning en identiteiten van mensen. Op dit moment is het een kwestie van het nauwlettend in de gaten houden hoe de technologie evolueert, begrijpen welke technologie wordt geleverd, hoe vertrouwen wordt opgebouwd en kijken naar hoe het onze wereld mogelijk kan beïnvloeden.”
Veel bedrijven nemen een soortgelijke positie in. “Het is een agendapunt, maar niet op een gevestigde en georganiseerde manier”, zegt Mody. “Sommigen begrijpen wat blockchain is en wat de toepassingen ervan zijn, maar niet meer dan dat. We beginnen er met onze klanten over te praten en dat is onze ervaring van waar zij zich bevinden.”
De technologie zal waarschijnlijk verschillende sectoren op verschillende punten treffen, meent Spence. “Neem een sterk gereguleerde branche, zoals de medische sector, de gezondheidszorg of de luchtvaartindustrie; je kunt je voorstellen dat het van bijzonder belang is dat trainingen en certificaten worden geverifieerd, zodat sommigen daar zeer snel van kunnen profiteren. Er zijn ook enkele voordelen in de bouwsector, bij het verifiëren van de identiteit van werknemers die afkomstig zijn uit verschillende landen.”
Voorlopig moeten HR professionals ervoor zorgen dat zij beschikken over een basiskennis van blockchain en de potentie van de impact op hun organisatie. “Het is niet nodig om alle wiskundige en crypto-elementen te begrijpen,” voegt Spence toe. “Maar mensen moeten wel vier of vijf van de hoog-over elementen en kenmerken doornemen, en beginnen na te denken over hoe hun bedrijf wordt gerund en op welke manier blockchain van invloed kan zijn.” Diegenen die dit doen zullen voorop lopen; onderzoek door CompTIA, uitgebracht in december 2017, laat zien dat slechts één op de vijf bedrijven recentelijk enige vorm van informatie over blockchain heeft gebruikt.
Blockchain, een blik in de toekomst
In de toekomst heeft blockchain de potentie om de manier waarop mensen werken op alle werkgebieden te transformeren, met name de wijze waarop kandidaten en contractors worden gevonden en geverifieerd. “Al het werk rondom het zoeken naar kandidaten, het selecteren van diegenen die je nader wilt bekijken en referenties opvragen voorafgaand of na een interview, wordt eenvoudiger en betrouwbaarder”, zegt Kennedy. “Misschien typt of spreekt u in waar u naar op zoek bent en zal u direct bijna perfecte resultaten terug krijgen. Ik denk dat het de efficiëntie en de kracht van Google zal hebben met waarschijnlijk ook een eenvoudigere interface, waarbij het meer lijkt alsof u met een assistent praat. Over tien jaar zullen de minder fijne aspecten van het werk veel minder tijd in beslag gaan nemen.”
Dit artikel is gepubliceerd in de Hays Journal 15 |